2020-09-15 1135 views
同中學同學喺九龍城食完晚飯,我哋自不然走咗去食飯後糖水😛。喺九龍城數一數二出名嘅應該係「潮州合成甜品」。不過可能由於限聚影響,加上餐廳十點後無得做堂食,所以呢晚去到嗰度發現比以往靜局。可能係咁,啲姐姐無咁忙,態度亦好咗🙈。我同朋友叫咗一人一碗腐竹薏米清之丸($36),本身有諗過不如嗌兩款唔同嘅試下,之但係睇嚟睇去都係呢款最想食,而且清心丸係膽😎。糖水清清哋,唔太甜,味道唔錯;但我嫌糖水太少、腐竹太多又唔夠薄,成碗口感變得稠稠厚厚的,扣分。不過清心丸依然大大粒,四四方方,幾可嚼口👍,個人感覺同糯米磁唔同,口感係再煙韌同正啲。但食落好飽肚😂,我居然食唔哂成碗。餐牌明明寫$35,但落單要$36,$1就由佢啦,可能餐牌追唔上加價,哈哈。如果以佢知名度計,呢個價錢唔算貴,因為出面新派甜品舖閒閒地都$40一份啦😉。另外,糖水都幾大碗,份量多!合成收藏啲剪報收藏得好好,過哂膠,全部都係接近20年歷史嘅舊報道。佢出名到日本旅遊書都有介紹佢🤔。小店環境好一般,舊唔係問題,問題係在於好多雜物咁,感覺唔太乾淨😳...。佢有兩層,之前去過上層都差唔多情況。總括嚟講,我覺得去開九龍城想食清心丸嘅不妨幫襯一下,但
腐竹薏米清之丸
總括嚟講,我覺得去開九龍城想食清心丸嘅不妨幫襯一下,但專登去就唔太值得。我朋友話上兩次食啲清心丸好粉(今次正常),所以可能代表品質都幾唔穩定。其實我有時喺到諗清心丸應該唔係好難整啫,但偏偏無幾多間舖有賣,所以抵合成做獨市生意嘅😝!
2020-09-08
$36 (Last Night Supper)