2023-04-05 329 views
今日嚟到上水見到一間茶記有煲仔飯。由於我好鐘意食煲仔飯,一於試下佢。佢嘅煲仔飯都有好多唔同嘅選擇。最後揀咗試下佢嘅冬菇滑雞煲仔飯。佢係即叫即整,要等大約25分鐘左右有得食。落單嘅時候,店員都會提下煲仔飯係要等下。第一口咁食,就感覺到煲仔飯嘅香氣略為欠缺,但都有冬菇嘅香味。雞肉都算係煮得得恰到好處,仲有肉汁,未至於好柴。煲仔飯底部嘅米飯,經過長時間火力煮熟,米粒飽滿,口感香軟。煲仔飯最緊要係有飯焦,如果冇飯焦嗰個煲仔飯會令人好失望。佢呢個係有少少金黃嘅飯焦,如果煮多陣令到個飯焦更完整就好啦。佢都有附送煲仔豉油,個豉油唔係甜口嗰隻,偏鹹少少。整體嚟講,呢個煲仔飯都係正常嘅水準之作。如果行經嗰頭又好想食煲仔飯嘅話都可以試下嘅。

冬菇排骨煲仔飯
冬菇排骨煲仔飯