2024-11-30
天氣一轉,暖笠笠嘅居酒屋圍爐吹水食鍋物就最岩!不起眼嘅街角,有間高朋滿座嘅日式居酒屋🏮✨焱丸活貝大盛 由帆立貝,牡蠣,特選貝,白蜆所拼湊而成,海鮮類非常新鮮,特別係鮑魚真係有手掌咁大,上枱十分生猛,而且海鮮都唔需要再額外嘅調味,職員會定時定候幫你燒~✨醬汁焗原雙魷浜燒魷魚都有一定嘅厚度,而且幾鍾意佢嘅調味,底部嘅洋蔥好多汁加上爽甜嘅口感,令整到菜式嘅口感更加豐富✨香草牛油蝦雖然蝦肉連殼,但係正正係咁樣咬落去就更加有牛油嘅香氣~✨蟹肉厚燒玉子對比起一般嘅居酒屋呢個性價比算係幾高,總共有六件,每件都真係好厚身,再加上淡淡嘅蟹肉同蛋黃醬,蛋白質爆棚~✨三文魚中卷完全係有一啖都食唔晒嘅感覺,包得非常實淨,而且三文魚亦都比得相對大方,雖然平平無奇嘅菜式,但小編食得非常滿足!✨酥炸雞軟骨雞軟骨絕對係居酒屋必食,酥炸特不油不膩,更加係卜卜脆,炸粉控制得非常適中 ✨甜醬牛肉鍋加烏冬天氣驟降,對刺身、壽司等等嘅慾望瞬間減退,叫返一鍋熱嘅烏冬配上甜甜地嘅湯底同柔軟嘅牛肉,非常非常暖胃(・ω・)ノ
✨焱丸活貝大盛
✨醬汁焗原雙魷浜燒
✨香草牛油蝦
雖然蝦肉連殼,但係正正係咁樣咬落去就更加有牛油嘅香氣~
✨蟹肉厚燒玉子
✨三文魚中卷