2024-06-08
同朋友食西班牙菜,呢間餐廳都幾旺場,我哋係平日去,但係餐廳都有八九成滿,可能因為餐廳主推融入亞洲元素嘅fusion西班牙菜,比較適合香港人口味。我哋點咗一個優惠二人餐($535),食物款式都幾多,有五款Tapas、一款主菜、一個甜品,啱晒我心意。黑毛豬火腿薯仔沙律首先呢個開胃沙律,Jamon 油脂豐沃甘香,薯仔沙律配上蛋黄醬味道好好。西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅呢個蛋餅裏面中心係有少少流心效果,不得了,蛋香配上西班牙軟臘肉,增添左一啲肉香甘香。炸西班牙蟹肉南瓜可樂餅外面炸得酥脆,裏面軟糯嘅南瓜蓉香甜,配上少少蟹肉,可麗餅上面有少少茄汁調味,整體味道好好。黑松露芝士風乾火腿比堅尼呢個多士三文治超級香,外面有少少脆脆裏面軟熟,黑松露嘅香氣好濃郁,加上綿綿芝士同埋風乾火腿嘅甘香,味道好豐富。香檳忌廉汁煮青口 +$18香檳忌廉汁好滑好香,配上鮮味嘅藍青口好夾,青口嫩滑creamy,肉仔脹卜卜。西班牙墨魚汁飯唔好睇呢個飯黑蚊蚊,佢好好味,墨魚汁香濃,調味有少少微辣嘅惹味感。材料豐富,有好多嫩嫩八爪魚鋪喺面頭,飯裏面亦都伴入豬腩肉,食之前唧啲檸檬汁更加帶出成個墨魚飯嘅鮮味。西班牙肉桂油條最後食返個經典西
黑毛豬火腿薯仔沙律
西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅
炸西班牙蟹肉南瓜可樂餅
黑松露芝士風乾火腿比堅尼
香檳忌廉汁煮青口 +$18
西班牙墨魚汁飯
西班牙肉桂油條
最後食返個經典西班牙甜品,肉桂條乍得外面脆脆,裏面少少煙靭,食嘅時候沾上香濃嘅黑朱古力醬,再配上冰凍雪糕雪糕一流。