2023-01-19 2514 views
預先資料搜集中,發現此屋邨中小店有不少正評,有機會在石硤尾朝早醫肚,便一試。早餐餐單選項:腐竹雞肉米線 + 煙肉 + 炒蛋 + 菠蘿油 + 凍奶茶。首先送到係凍奶茶。喺冇指定奶與茶比例情況下,呢杯奶茶茶味偏重。指明要少甜少冰,餐廳做到。轉個頭其他食物都送到。全餐份量真係唔少,好豐富。炒蛋正常質素。煙肉如煎至脆口會更佳。等食物上菜時,聽到餐廳職員講外賣落單電話時有特意說明「有菠蘿包供應」,相信菠蘿包係小店嘅熱門產品。作為牛油狂熱喜好者,我有向餐廳要求菠蘿包「多油」,相信廚師係有特意滿足要求。但咬落,個菠蘿包非開口處係唔夠牛油去滿足我。味道與質素方面,菠蘿包符合性價比,溫度則微暖。不多茶餐廳 serve 腐竹雞肉米線配搭,個人十分欣賞此配搭。南豐餐廳此米線多料,令人滿足。清清哋魚湯暖胃,食落感覺幸福。滿意的去找數。

多油菠蘿包

多油菠蘿包

清清哋魚湯暖胃,食落感覺幸福。
滿意的去找數。

Other Info. : 聽餐廳伙記與客人對話,實在有人情味,可以互相開玩笑。當天餐廳 10:15 賣光菠蘿包,10:49 再冇雪菜提供,看來有些 item 要「有買趁手」。
2022-12-19
$41 (Breakfast)
  • 腐竹雞肉米線