上次喺南山邨食完品香樓,就行咗去食埋呢個南山疏乎厘,但原來唔係喺南山邨,而係喺石硤尾同太子中間,由南山邨散步過差唔多10分鐘~總店開喺個轉角位,旁邊有條後巷仔,如果想現場食嘅話,店員會開啲枱櫈出嚟畀你坐,仲會舖埋張紅白格仔枱布,就算係用即棄餐具,但佢哋都會將食物擺上個木碟或者木盒上,影相效果都幾靚,睇得出佢哋幾有心思~👍🏼•🥢 開心結果 $60最近開心果係大熱,差唔多樣樣甜品都見到佢蹤影,呢度嘅開心果味疏乎厘都有人喺開心果關注組推介過💚 開心果奶蓋打得好輕盈,上面仲落咗唔少開心果碎,食落真係幾濃開心果味,唔會太甜,亦都唔會好膩,大推!至於疏乎厘方面,一份係有兩件,當日店員同我哋講即刻整要等10分鐘左右,所以上枱嘅時候仲熱辣辣,好鬆軟,就算擺咗一陣依然係好有空氣感~味道方面都唔會好甜,但係蛋白味比較濃,蛋黃味比較弱~ 所以都幾靠奶蓋嘅味道去帶起成個甜品😛•📸 雙重滋味 - 海鹽芝士 x 伯爵傾情 $55🥢 海鹽芝士 海鹽芝士味呢個比起開心果味,就稍為遜色一啲,雖然個奶蓋食落鹹鹹甜甜,但係芝士味唔太夠,所以味道略嫌無乜層次~🥢 伯爵傾情佛手柑香係伯爵茶嘅獨特之處,但呢個奶蓋就稍為太重佛手

🥢 開心結果 $60

📸 雙重滋味 - 海鹽芝士 x 伯爵傾情 $55
🥢 海鹽芝士
🥢 伯爵傾情
佛手柑香係伯爵茶嘅獨特之處,但呢個奶蓋就稍為太重佛手柑味,唔係幾啱我嘅口味🫣
雙重滋味 - 海鹽芝士 x 伯爵傾情
雙重滋味 - 海鹽芝士 x 伯爵傾情

🥢 白雪桃膠 $35(細)
雖然呢度係主打食疏乎厘,但係朋友話見到有桃膠都好想試吓,就叫咗一份share嚟食,點知又幾有驚喜喎🤩 桃膠糖水煮得好腍,唔會太甜,下面嘅白雪原來係牛奶雪冰,加埋一齊都幾夾😋