2023-11-13
每次搭中環呢個上山扶手電梯,都會見到呢間裝修得好靚嘅泰國餐廳,整體裝潢都好有森林🌳原野feel,俾人一種舒服😌休閒嘅感覺~💛椰香青咖喱雞配薄餅青咖喱帶有濃郁的椰香味,唔係好辣,配埋薄餅一齊食,更加惹味同夾。💛泰式豬頸肉炒河。好似好普通,但係好好食😋,豬頸肉醃得很入味,河粉都很滑嫩,就係其他配料有啲多得滯,令到我覺得河粉同豬頸肉嘅份量好少。💛海鮮冬陰功金邊粉冬陰功味道濃郁,金邊粉亦好掛湯,搭配青口、大蝦🦐和魷魚🦑等新鮮海鮮,酸酸辣辣的味道很開胃。💛Thai Yum 漢堡包我會叫呢道菜,純粹係因為我覺得個粉紅色嘅漢堡🍔包很特別😂。左右兩邊是蝦🍤堡,中間是雞堡,味道中規中矩,不過不失。另外,我們點了兩杯飲品~💛泰式奶茶奶茶唔算太甜,入口滑順,上面的冰塊仲係葉子的形狀,好可愛😍,打卡一流~💛粉紅椰子水椰子🥥味道尚算突出,喝起來清新解膩,重點係同嗰個粉紅色嘅漢堡包,特別襯🥰。最後是甜品~💛芒果乳酪疊疊冰這是餐廳的人氣之選,可以幾個人share一齊食。有六塊芒果🥭冰,裏面還有芒果肉和糯米飯,整體組合非常美味😋。
💛椰香青咖喱雞配薄餅
💛泰式豬頸肉炒河。
💛海鮮冬陰功金邊粉
💛Thai Yum 漢堡包
另外,我們點了兩杯飲品~
💛泰式奶茶
💛粉紅椰子水