2024-09-27 2884 views
今日同媽媽嚟沙田新城市買電器,買完風筒之後望到對面有一間烤魚店,叫做探魚。個名非常熟悉,上網一搜尋就發現原來佢係一間內地人氣超紅嘅烤魚店,所以就一於去試吓。原來佢午市11:30-17:00都有做呢啲限定一人餐已經包括一份烤魚、飯同埋任食冰粉,順理成章就一於嗌咗兩份嚟嘆吓。辣嘅香辣烤魚味就俾自己,媽媽就食金銀蒜香味。老人家最鍾意飲茶,呢度有個自助茶水,可以攞獨立嘅菊花茶茶包,沖茶俾媽媽飲。另外再叫咗個小食,芥味海茸$48又脆又爽口,Q彈,有少少芥辣味同甜,而且佢營養價值好高,低卡兼低熱量,啱晒減肥肥女士或者老人家食。易燃易爆小吃天團$68係一個炸物嘅拼盤,有炸雞、炸酥肉、炸金菇、爆谷同埋炸淮山。個炸雞真係做到鮮嫩多汁,小酥肉非常酥脆,最驚喜係個炸金菇,重重椒鹽香。兩個烤魚都好好味,中間有一條超長超大嘅無骨烤魚柳,好嫩滑,怕食到魚骨嘅我都輕易食晒成條魚柳。嗰啲配菜都選擇得非常恰當,有豆皮,豆腐、娃娃菜,呢啲全部都好吸味嘅食材吸收晒湯嘅精華。食如果覺得辣都唔使怕,因為佢有自助飲食嘅冰粉區,俾你任加配料,食好多碗都唔使怕。自己DIY都非常之好味,佢入邊有一啲配料好特別。爆破燕麥米非常之煙靭,好

辣嘅香辣烤魚味就俾自己,媽媽就食金銀蒜香味。

另外再叫咗個小食,芥味海茸$48

易燃易爆小吃天團$68
係一個炸物嘅拼盤,有炸雞、炸酥肉、炸金菇、爆谷同埋炸淮山。

自己DIY都非常之好味,佢入邊有一啲配料好特別。
爆破燕麥米非常之煙靭,好味道!仲有滋補養顏嘅桃膠。個人最鍾意加一啲桂花蜜落去,甜甜唔使帶有花香,我總共食咗兩碗。
2024-09-24
$180 (Lunch)