2021-12-13
男朋友最近返工好大壓力好辛苦,等佢放工帶佢去附近食好嘢,舊同事推介話呢間嘅燒肉唔錯日本omakase食得多,韓國omakase真係第一次試,體驗比想像中好,會由前菜、小食、燒肉、熱食、甜品逐道上,每枱都有位燒肉專員為客人介紹各款肉、食法,幫食客燒好再放上碟,每款肉之間會有菇菌類/菠蘿🍍隔開,等我地清一清口腔,食真啲唔同肉嘅鮮味Steak omakase set $420/person前菜🌟大蝦牛油果🥑沙律超好味,連平時唔太鍾意食菜嘅男朋友都食咗一半有多😋🌟泡菜、菠菜、芽菜、酸蘿蔔可以任添,我地添了一次泡菜同菠菜小食🌟韓式豬手擺盤精緻,口感幾爽口,一定要蘸上秘製醬食燒肉拼盤🌟羽下肉 燒肉專員話係肩胛位,比較稀有,肉質又腍又嫩,食落幾juicy 🌟五花腩燒到兩邊金黃色,加啲特製大醬,用生菜🥬包住食,令豬肉嘅味道更有層次🌟角切和牛細細件,一啖一件,散發出淡淡嘅和牛油脂香🌟熟成醬油牛肋肉呢款預先醃好,味道最濃,所以最後食,份量比羽下肉同角切和牛多,估唔到絕不比前2款牛失色,男朋友話係幾款肉之中最好食👍🏻海鮮🌟Daily special 韓國鰻魚 $380第一次韓式燒烤燒成條鰻魚,侍應好好心機幫
Steak omakase set $420/person
前菜
🌟泡菜、菠菜、芽菜、酸蘿蔔可以任添,我地添了一次泡菜同菠菜
小食
🌟韓式豬手
擺盤精緻,口感幾爽口,一定要蘸上秘製醬食
燒肉拼盤
🌟羽下肉
🌟五花腩
🌟角切和牛
細細件,一啖一件,散發出淡淡嘅和牛油脂香
🌟熟成醬油牛肋肉
海鮮
🌟Daily special 韓國鰻魚 $380
第一次韓式燒烤燒成條鰻魚,侍應好好心機幫我地燒,2面變色後,剪開一件件,再掃上醬汁,比起平時係街食啲預先整好嘅鰻魚好唔同,肉質彈牙,而且唔會比厚厚嘅醬汁掩蓋左鰻魚嘅鮮甜
熱食
🌟大醬湯配飯
碗紫飯飯同牛角果碗有得揮,雖然我地好飽,但都食咗唔少飯,大醬湯味道濃郁,用左唔少材料去熬製,不一匙羹飯落個大醬湯食會不知不覺愈食愈多飯
飲品
🌟蜜桃真露 $78
用sake杯仔裝黎飲,好有韓劇主角飲燒酒嘅感覺
蜜桃🍑味幾香甜,易入口,男女都岩飲
🌟青檸檬梳打 $52
味道頗酸,用黎解滯一流
甜品
🌟蜂蜜雪糕 $48 (必食)
軟雪糕上有一個正方形嘅蜂巢,一咬開就有蜂蜜流出黎,配上雪糕食真係一流,感覺十分滋潤