2019-02-26
又有朋友生日啦,大家好耐冇一齊打過邊爐了,所以今次就預訂了這間位於銅鑼灣,又有海景睇的火鍋店。早前我都有食過尖沙咀果間酒鍋,當時已經覺得好特別!今次竟然有更特別的體驗。我們是坐近窗的位置,能夠睇到維港夜景!座低後店員已放下很多不同醬料給我們混醬用,不過其實最後都用不上這些醬料!上次玩火,今次玩仙氣!由於有朋友生日,所以請店員介紹特別的火鍋湯底,在我們不知情下,火鍋湯底上枱時,令我們目定口呆!愛麗絲奇幻之旅(店員上鍋時講左一次個名,但係因為大家都目定口呆,所以唔知有冇記錯個名)($388),見到呢個鍋的時候,真係好靚!諗住咁樣已經是驚喜的時候,店員說要落乾冰了!嘩!靚到呢!成張枱都好似去左仙景咁!終於明白點解要用呢個咁可愛既名!仙氣漸散後,嘗試了白色的泡泡,其實係蛋白泡來的!蛋白下面還有4款不同味道的湯底,包括麻辣、花膠雞湯、冬蔭功和黑松露什菌,中間位置還有木瓜雪耳湯,岩哂有唔同口味的我們!麻辣湯底內有豬皮、木耳、豆卜及芽菜,而且湯底都真係幾辣!話明花膠雞湯,湯底入面當然有花膠,雞件都有好多!冬蔭功湯入面有蝦有蜆!淨係個湯底同埋D仙氣已經值回票價!Peach on the Beach($
早前我都有食過尖沙咀果間酒鍋,當時已經覺得好特別!今次竟然有更特別的體驗。 我們是坐近窗的位置,能夠睇到維港夜景!座低後店員已放下很多不同醬料給我們混醬用,不過其實最後都用不上這些醬料!
Peach on the Beach($58)及Cucumber & Lime($58),前者有桃的甜,但又帶有少少酸味,而且是梳打,打邊爐飲有汽飲品真是絕配。後者
好有青瓜味,所以感覺很清新!
水蓮($68),水蓮新鮮唔老,容易咬開!而且都幾容易吸收湯的味道,放入花膠雞湯味道更鮮甜!
總括黎講,這餐飯除了令我們目定口呆,價格都值回票價,材料新鮮,而且又有維港夜景。店員都好貼心,會主動幫忙加湯!有機會一定要再來仙景一下!