2022-07-05 205 views
朋友約食晚飯,佢揀左黎呢間新開既餐廳,個人對粵菜無話特別喜歡,但姑且試一試。間餐廳座落跑馬地投注站對面,位置比較低調,入到餐廳,空間感覺都幾闊落,啲裝修視覺上亦令人感到舒適,侍應態度又幾好,再睇睇其他食評,啲街坊對啲侍應好似都評價幾高。打開個菜單,見到有套餐,有單點,五花八門,每一道菜式既名都好特別。最後由於我哋都幾揀飲擇食,所以決定單點幾道菜食。前菜小食叫左海蜇花,XO醬勝瓜,黃魚炸津白春卷。幾清新開胃,勝瓜同XO醬個配搭又幾香口,忍唔住一塊接住一塊,然後個黃魚春卷,竟然無一絲魚腥味,口感有少少似芋蓉,到底係點做到?個廚師對都幾細心。主菜叫左砵酒牛尾,脆皮炸雞,杏汁豬肺湯。牛尾成日食,不過呢一道既牛尾係連皮既,食之前心諗會唔會好煙韌架?但個質感竟然係同燉豬手但唔多,幾近入口即溶,相當厲害。可惜唔記得影相。然後脆皮炸雞亦相當出色,塊皮極脆之餘,肉質卻相當嫩口,就好似皮肉兩層係分開煮既一樣,非常推介大家試下。最後個杏汁豬肺湯,非常足料,味道極濃郁,飲完個身好暖好舒服,幾適合鍾意養生既朋友。食飽最後加多左兩道甜品,分別係焦糖蛋撻 同 冰花蛋球,前者比較西式,後者比較中式。焦糖蛋撻塊餅底同皮

食飽最後加多左兩道甜品,分別係焦糖蛋撻 同 冰花蛋球,前者比較西式,後者比較中式。焦糖蛋撻塊餅底同皮非常脆,個餡既蛋香亦令人好滿足。而冰花蛋球亦令人有意外驚喜,有一球雪糕加埋龍眼既糖水,先食果一球雪糕,再飲龍眼水,口感層次相付相乘,好味之餘,食完個口亦會有陣陣清香,感覺幾解膩。

總結來講非常值得一試,每一道菜都會令你大開眼界。

黃魚津白春卷
脆皮炸雞