2019-03-02
早排碌ig,無意間見到呢間店嘅廣告,話榴槤奶蓋好正,仲大大舊榴槤蓉加落去,啖啖榴槤咁話。作為剛剛喜歡上食榴槤嘅人,立即約埋2個榴槤狂熱fd去試價錢真心貴,一杯奶蓋茶都要35蚊,追加榴槤之後成47蚊!呢個價錢真係分分鐘貴過一餐飯。不過我地心諗一分錢一分貨就狠心試試。一試真係火都黎埋,首先奶蓋好稀。講到奶蓋,大家都會聯想到飲品表面好濃好creamy嗰一層,我仲滿心歡喜想一啖飲到又濃又潔嘅榴槤奶蓋,點知佢稀到好似一層浮在面嘅奶咁,最離譜嘅係,你會睇住佢上面層奶蓋慢慢下沉然後融化唔見。至於榴槤味...真係淡...我地3個一飲就皺眉。就算飲到底,都唔覺有幾重榴槤味。本身都唔太高興,當諗起我地係加咗12蚊去追加“特濃”榴槤時,更覺得不值😠(公道d講句,的確個底下偶爾係有幾粒榴槤肉,但真係“偶爾幾粒”而已)至於茶底,我叫嘅係四季春。平心而論茶味都冇,加咗糖之後比較似杯糖水。而當上面層“奶蓋”融咗落底之後,成個味道就似係出面賣十幾蚊好平嘅嗰種奶茶。成杯飲品而言,我唔會話佢難飲,但真心唔值呢個價錢,尤其佢聲稱加12蚊係追加“特濃”榴槤,更令我覺得唔值。呢個價錢買一塊榴槤返黎食都得。後記:我朋友就比較嘴叼
後記:我朋友就比較嘴叼,飲咗3份2就將佢丟了
最後建議:打住特濃榴槤做招牌,就真係希望店鋪可以俾到“特濃”嘅感覺俾客人,奶蓋要做得firm d,潔身d,味道再濃d,咁先對得住“奶蓋”、“特濃”呢兩個詞語。單靠網絡平台賣廣告想氹人過黎買,只會賺到頭啖水,唔會有回頭客。