2023-07-30
日前經過V city,發現新開咗一間cafe,咁啱行街行到攰,於是點兩杯 latte諗住坐下。係counter位置放咗一個紙牌大字寫住某某信用卡8折,於是朋友用Apple Pay揀咗該銀行嘅信用卡並出示俾負責落單收銀嘅紅髮店員睇,紅髮店員望咗一眼,但仍然係卡機入咗原價並收款。我問紅髮店員:「唔係xx信用卡8折?」店員:「係啊,不過你要埋單之前同我講。」我話:「但我地有出示俾你睇我地用xx信用卡?」店員:「Err…但你冇主動講俾我聽wo,你要主動提出先有架小姐。」店員嘅回答真係出乎意料,咁我睇翻個紙牌,又真係用好細好細隻字寫住要係落單前主動同店員講先有優惠。原來出示信用卡俾店員睇係唔夠架,一定用把口講出嚟並主動要求先有,今次又學到野了,真係開心。最後,平心而論咖啡係好飲嘅,環境都唔錯,空間大,唔會坐得好辛苦,唯獨是店員嘅態度出乎意料。
我問紅髮店員:「唔係xx信用卡8折?」
店員:「係啊,不過你要埋單之前同我講。」
我話:「但我地有出示俾你睇我地用xx信用卡?」