食過好多米芝蓮餐廳(合共超過40粒星),大部分有星嘅餐廳都令我回味,唯獨哩一間,無一道菜令我回味。確實米芝蓮只係一個參考,有星嘅餐廳,自然係靚材料,高級烹調技術,好服務,加舒服嘅環境。但係唔係有星就一定好食,無星就唔好食?絕對唔係!什至有時覺得,無星比一星好食,一星比二星好食,又或者係同一間餐廳,係唔同地區都係有星,但香港嗰間唔好食。最重要嘅係,要考慮埋性價比,先係一間值得去嘅餐廳。講返Arcane,食開米芝蓮餐廳都知,每一個細節都係一個experience ,由行入餐廳到離開,就好似一個旅程咁。 Arcane 無論服務,材料,環境都有一星嘅表現。但偏偏係烹調上,令我非常困惑。法國菜好講求口感同埋味道嘅層次,即係Mix n match ,口感的確做到,但味道,真係唔太match。我點左Tasting menu,今次無影menu,用記憶講下幾道菜分析下。先來前菜係Tomato with Burata Cheese & Sadine , 蕃茄本身已經係一樣微腥嘅食物,竟然配勁腥嘅沙甸魚?諗唔明仲要做第一道頭盤。其實無左條沙甸,成件事簡簡單單,反而仲好。第二道係scallop with eg

第二道係scallop with eggplant ,個sauce 係甜酸辣味,似食緊泰菜。單單scallop 同eggplant 其實都好食,但個sauce 有少少唔match。

第三道,係松露配麵包?蛋糕? 唔太Confirm 係乜。哩道菜係幾特別,用麵包吸曬所有汁,軟綿綿嘅口感,濃郁嘅味道,但係非常膩,食到一半就停咗,浪費晒啲松露。又係唔Match。

到Main,牛肋肉配豆苗。用和牛SLOW COOK 好難唔好食,豆苗有少苦,兩樣加埋還好,但下面個Sauce 又出事,沙律醬咁嘅味,最後我食曬啲牛,剩返個Sauce。

最後甜品,無驚無喜,有口感,但塊薄脆片𠝹到喉嚨。

最後,我並唔係要負評,只係覺得唔岩我口味,道道菜都好濃味,成個Tasting menu 由頭到尾無起承轉合,食唔到誠意。如果Tasting menu 係代表一間餐廳同廚師,我覺得真係要微調一下,唔好浪費優質食材同客人嘅時間。可能我唔識欣賞,但哩個價錢,大概$1700 一位,絕對有其他選擇。

2021-02-25
$1700 (Dinner)