2009-02-12
之前去過好多次, 每次去食物種類都次比次少, 今天去到除沙律甜品外, 熱食只有4款—西炒飯, 炒油麵, 菜, 魚柳, 另有中湯同粥, 連西湯也欠奉. 到主菜, 我揀了個牛脷, 有3塊, 樣子算ok, 友人要了個意秎, 個賣相好嚇人, 用個平日比人飲湯既”碗仔”裝著我們約12:25分去到, 未得12:55有個肥佬走過黎叫我地同隔離檯兩位男士”埋單”, 佢話因為我地有人訂左檯, 但當時成個場仍有好多”吉檯”, 門口亦無人排隊 (與以前迫爆場無得比). 盛惠每檯$136蚊, 個肥佬叫隔離兩位男士: “比140蚊得喇, 唔駛找, 多謝” 明屈貼士? 到我地比500蚊佢找, 佢找左350蚊銀紙, 其餘係硬幣, 當我拎完d紙幣, 個肥佬急不及待咁講多謝走開, 要哎住佢先比我拎返10蚊, 佢唔係諗住我比14蚊貼士佢呀? 雖然十零蚊唔係甚麼大數目, 但至少不要比客人有被搶同屈既感覺嘛順帶一提, 佢地連咭片都換埋, 唔知係唔係連個老闆都換埋先會搞成咁