我有個大食o既朋友,佢個人偏肥,平時超擦得,最鍾意食d 平而飽肚o既o野,成鬼日約親佢大家傾食乜就話食m 記或者譚x 米線,咁幫襯得多都厭啦下話﹖所以今日o係佢又話食譚x o既時候我拉佢去睇多幾間,擴闊下佢o既眼界嘛,終於試o左呢間麵館~既然稱得上係食重慶小麵o既專門店,當然要品嚐番下佢d 主打麵。重慶o野就一定係辣的,不過佢都就番香港人口味,有好幾隻辣度,包括唔辣。我自己就食到小小辣o既,所以點o左個麻辣牛腩麵(大,$39),小試微辣先。就算只係o益微辣,佢個湯底睇落都好紅色好重味咁款。味道o黎講唔係真係好辣,但係佢o個種麻就會持續咁衝上個頭度,明明身體唔感到熱但仍然會不停流汗,個頭殼頂好似會冒煙咁,好過癮!佢d 牛腩都幾大舊足料,肉質扎實。朋友就叫o左一個麻辣肥牛麵(大,$36),佢食得辣所以叫o左中辣,明顯比我o個碗d 湯顏色黑一點。我試o左佢少少肥牛片,嘩我就覺得真係好辣喇,佢就好high,可以食完麵飲埋佢d 湯……佢話好食過譚x wo,太好了。小食只係十零蚊好抵食,本來諗住叫兩個,朋友後來又話要叫多一個。所有o既小食都可以揀辣度,為o左就我叫晒微辣。麻辣土豆絲(細,特價$10

麻辣牛腩麵 (大,$39)

麻辣肥牛麵 (大,$36)
麻辣肥牛麵

小食只係十零蚊好抵食,本來諗住叫兩個,朋友後來又話要叫多一個。所有o既小食都可以揀辣度,為o左就我叫晒微辣。麻辣土豆絲(細,特價$10) 係一個酸辣o既口味,個人覺得比較酸。麻辣黃金皮蛋(細,特價$12) 就好正,凍凍的很好吃,同埋佢加o左蒜泥去吊味,o岩晒我個taste。
麻辣土豆絲 (細,$10)
麻辣黃金皮蛋 (細,$12)

蒜泥白肉要正價,不過講緊都係$20 o者(細)。薄切o既腩肉蘸上麻辣醬汁,連同青瓜片一齊食,一啖咬落去又會有種青新o既汁液即時中和醬汁o既濃味,層次感好豐富。另外我地每人叫o左杯豆漿(跟粉麵$6/杯),只有熱。佢話係自家製的,味道微甜,同埋飲到尾漸趨杰身,會有d 似杏仁糊咁,證明佢真材實料,非常唔錯!
蒜泥白肉 (細,$20)
自家製豆漿 (跟餐$6/杯)
$60 (Lunch)
麻辣牛腩麵 (大,$39)
麻辣黃金皮蛋 (細,$12)
蒜泥白肉 (細,$20)
自家製豆漿 (跟餐$6/杯)