2018-09-16
三五知己係太古城食晚餐,經過見到這間意大利餐廳叫做CIAK,見到好多本地客同埋外國人幫襯,吸引之下入去試吓。入面嘅裝修設計、格局高尚,隨即店員安排我哋坐四人枱梳化位置,更給予我們每人一杯水,非常體貼。而朋友就喜歡飲San Pellegrino 嘅Sparkling water,隨即就叫咗一支。餐牌嘅食物圖片非常吸引,圖文並茂,另外餐牌上還有標記廚師推介的食物,一於就試吓。最印象深刻就係呢以下三款美食。Baby Octopus Stew一鍋BB魷魚仔加兩塊蒜蓉包,配以酸辣嘅醬汁,味道非常開胃,而且魷魚好爽口彈牙,非常新鮮。炭燒法國燒春雞配薯菜燒春雞燒到好香,真係原隻燒的。燒春雞切開一半分成兩件,咬落去外皮有點脆口,雞肉嫩滑,唔似食冰鮮雞肉咁鞋口,反而係好滑溜。炭燒澳洲羊架配薯菜一向鍾意食羊肉嘅我,每次去餐廳都必叫。今次食嘅羊架燒得好香口,食落去味道一啲都唔騷,肉質仲好鮮嫩。除此之外,仲叫咗一個套餐-自選雙拼組合薄餅(7吋),Pizza都好有份量,一定要配埋TABASCO辣椒醬一齊食先好食。最後還一口氣飲咗兩杯鮮榨橙汁,好Juicy鮮甜,好滿足。朋友還叫了一杯凍奶茶。最後我哋四個人埋單都只
最印象深刻就係呢以下三款美食。
燒春雞燒到好香,真係原隻燒的。
一向鍾意食羊肉嘅我,每次去餐廳都必叫。