2016-12-02
今日過開來山林道,要買些用品,所以順便在附近找吃的。見到呢張海報,238元呢個價錢任食任燒來說也算合理,一於試下。 同一般燒烤放題差不多,都是枱上有個燒爐,不過可能夏天加上樓上店但條樓梯是開放式設計,所以感覺有點熱。 未點菜之前。店員已經拿了幾款來,說是可以食住等,順便示範如何用他們的秘制雞汁一路掃落食物一路燒。據說可以增添鮮味而且食完無咁熱氣。 就是這瓶,秘制雞汁。 呢度汽水任飲,除海鮮要加98元之外,基本上其他食物都是任食。 款式都是大路的,蔬菜、豬牛雞都有啲咁啦…不過相比其他同類型的串燒店,款式好似少了啲。就算加98元叫埋海鮮,都是多多5-6款而已,而且不過是帆立貝,蟶子等,吸引力一般。 食物上枱速度算快,點了雞肉腸、台灣腸、雞軟骨、雞腎、羊架、青口一客(原來一客得一隻)……但唔係好明點解羊架同雞翼已經處理過?再燒豈不會令肉質變老? 同樣地,茄子一出來,塊皮已經不是新鮮的紫色,是灰紫色那種,而且啲籽已經黑黑地,我分不到是不新鮮?定煮熟左?但煮熟左又點解茄子是硬的?令人費解!最費解的是,燒完之後,件茄子竟然似十足平時出街食到嗰啲口感喎!即是好嫩滑好似河粉般一行一行夾起食那種。
同一般燒烤 放題差不多,都是枱上有個燒爐,不過可能夏天加上樓上店但條樓梯是開放式設計,所以感覺有點熱。
就是這瓶,秘制雞汁。
同樣地,茄子一出來,塊皮已經不是新鮮的紫色,是灰紫色那種,而且啲籽已經黑黑地,我分不到是不新鮮?定煮熟左?但煮熟左又點解茄子是硬的?令人費解!最費解的是,燒完之後,件茄子竟然似十足平時出街食到嗰啲口感喎!即是好嫩滑好似河粉般一行一行夾起食那種。莫非這才是茄子正確的烹調前樣子?
雞軟骨和雞腎都幾好食,而且用了雞汁先煮又真是無咁乾,所以我都encore了一次。
秋葵被剪去個頂導致黏液流失,口感立刻差了。
雞肉腸同bbq一樣咁好食,如果有蜜糖應該會更正,不過我點了韓式辣醬,估唔到係超正!
金菇肥牛卷都是推介之選,不過記得要放錫紙上燒,否則金菇會焦呀~
最後,青口都好得。新鮮的大粒青口現在已經好少見到,我個人係鍾意食呢隻多過藍青口的。不過青口要起了殼才燒,否則好易爆殼造成危險,而且直接燒更快熟亦能保持到更好的水分,食落自然更juicy啦!加小小蒜蓉油去煮更加是香氣撲鼻ka~~
同人燒:
尖沙咀山林道29-31廣利樓1樓及地下4號鋪