2020-06-05
觀塘嘅阿元來了已經開咗好耐,今日終於有機會試吓!上次夜晚嚟食,發現晚餐嘅食物選擇比午餐少啲,所以今次下晝嚟,就可以試到蚵仔麵線同蛋餅啦!🌿阿元魯肉飯 $42顧名思義,阿元魯肉飯就係阿元來了嘅必食招牌魯肉飯。醬甜肉香嘅滷肉配埋滷蛋同小白菜,真係好有台灣風味!個人認為如果飯多啲仲好,因為個滷肉實在太「送飯」😛🌿 蚵仔大腸麵線 $40由於之前去台灣食過嘅麵線一試難忘,所以嚟之前我非常期待呢個麵線!雖然冇想像中咁好食,但阿元嘅麵線質素都唔差㗎:麵線口感豐富,相比台灣較硬同粗身,蚵仔新鮮大粒,大腸就較薄片同咸。🌿 肉鬆起司蛋餅 $30蛋餅相比其他食品就普通啲,不過呢度嘅醬汁幾好食,又有辣汁,點少少一齊食會開胃啲。🌿 芋泥蛋黃卷 $30呢個芋泥卷意想不到好食!雖然係炸物,但唔會好漏,芋泥餡夠香綿,配埋蛋黃仲多咗咸香味,值得一試!🌿 鹽酥雞 $37鹽酥雞有胡椒鹽香,亦夠香脆,無骨又可以一啖食哂,非常方便!唯一唔好就係份量比較少,得十小舊左右,唔算好抵食。🌿 九份芋圓 $32三色芋圓彈牙好味,入面有芋頭粒,口感豐富,非常推薦!🌿小結:總括嚟講,阿元來了嘅食品都非常有台灣風味,想食台灣嘢嘅時候,就可以嚟
🌿阿元魯肉飯 $42
🌿 蚵仔大腸麵線 $40
🌿 肉鬆起司蛋餅 $30
🌿 芋泥蛋黃卷 $30
🌿 鹽酥雞 $37
🌿 九份芋圓 $32
三色芋圓彈牙好味,入面有芋頭粒,口感豐富,非常推薦!
🌿小結:
總括嚟講,阿元來了嘅食品都非常有台灣風味,想食台灣嘢嘅時候,就可以嚟呢度過吓口癮😆不過以食物份量同價錢嘅比例嚟講,唔算好抵食,平均每人要叫一個小食同主食先夠飽。