2018-04-29 59 views
今日同女朋友拍拖記念日,女朋友很喜歡花,所以特登帶佢黎這間咖啡店,這間咖啡店就在旺角港鐵站附近,好方便。這間咖啡店是樓上鋪,和女朋友搭完lift 上樓後,一出lift ,女友已經好開心,因為門面已經佈置得很靚,有好多花圍住門邊,仲有個香薰機點著,好舒服的感覺。推門進去,女朋友更加開心,因為有塊很大的花花牆,有個花花鞦韆,仲有兩張圍住花的卡位櫈,女友當然選擇坐在這兒。地下又有玫瑰花瓣,甚為浪漫。真係可以謀殺不少菲林,女友就影了很多相。因大家不是太肚餓,所以只是每人叫了個主菜和飲品。我就叫了美國安格斯肉眼配紅酒燒汁 ,女朋友就叫了香煎比目魚配香檳玫瑰汁 巨峰提子梳打和玫瑰鐵觀音青烏龍茶 主菜會送個餐湯.今日是粟米忌廉湯,餐廳用了好靚嘅碗載著個餐湯,令到食慾增加。忌廉湯,甜甜地,有粟米粒,濃度適中,份量剛好。飲完個湯,主菜好快就到,安格斯肉眼都幾大件,一掀開塊扒,原來下面鋪滿著薯菜,有薯仔,翠肉瓜,薯仔焗得生,熟程度啱啱好,牛扒都大件,煎得好靚,食落去好有肉味,紅酒燒汁感覺到經過時間煮成,有好香紅酒味,牛扒配埋紅酒汁好味。女朋友叫嘅香煎比目魚配香檳玫瑰汁,買相好靚,伴碟係玫瑰花瓣,比目魚煎得

巨峰提子梳打和玫瑰鐵觀音青烏龍茶

粟米忌廉湯
粟米忌廉湯
美國安格斯肉眼配紅酒燒汁

女朋友叫嘅香煎比目魚配香檳玫瑰汁,買相好靚,伴碟係玫瑰花瓣,比目魚煎得很金黃,魚皮脆脆,魚肉很嫩,一樣都有好多薯菜,個醬汁就好特別,有淡淡玫瑰花味,甜甜地,好得意。
香煎比目魚配香檳玫瑰汁

飲品女朋友叫了花茶,餐廳用了好靚嘅茶壺和茶杯,玫瑰花味好濃,鐵觀音味則較淡,配合個咁靚茶壺,飲得特別怡神。
玫瑰鐵觀音青烏龍茶

我就揀了巨峰提子梳打,味道較甜,啱晒我口味。
巨峰提子梳打

依餐女朋友食得好開心因為佢好鐘意個環境,要下次再嚟,哈哈。
$310 (Dinner)
  • 香煎比目魚配香檳玫瑰