2013-03-17 57 views
後記2月下旬北角的一頓Tea Clover 沒有特別的佈置裝飾,淺色給人感覺係乾淨,空間寛濶之感。當天好寧靜,大約只得2、3枱人客,好容易已找到位子。 從之前OR的食評推介後,二話不說,便從餅櫃中十數款美食點了個Mont Blanc ($32)及 order 了杯 Hot White Mocha ($35)。先來Mont Blanc, 其實係粟子Cake一個,由粟子蓉、吉士醬、朱古力及牛油脆餅結合得來。整個餅最好味的莫過於牛油脆餅,鬆脆而牛油香氣四溢,非常正;而主打的粟子蓉就比較失色,完全吃不出有粟子香味,吉士醬亦然。但賣相出色,整體件cake10分我俾6分吧。至於杯Mocha就10分值4分罷,先講賣相十分差,像是求其整一通,沒有拉花 ,鮮奶是隨意倒進去,甚不美感。再說味道,店員落得太多奶了,令白朱古力味完全被覆蓋,份量大杯但整體真係麻麻。 以咁既質素收咁嘅價錢係偏貴,但勝在坐得舒適,沒有喧嘩的環境,亦見得店主所設計的餅好有心思,俾個OK啦,仲有好大進步空間!
後記2月下旬北角的一頓Tea

2013-02-25
$67 (Tea)