2023-06-01
返工返到一頭煙,忙到得半粒鐘食飯,最後求其揀咗公司附近一間台食店試下。本身無咩期望,只係但求食個快飯填飽個肚就算,點知食落都有驚喜!甫入店內,已經見到人頭湧湧,驚住要排隊嘅我已經考慮轉場,好彩店員見到我即刻同我打招呼,加上我只係一個人,所以即刻有位,完全唔使等(所以有時毒食都有毒食嘅好處㗎!)午餐有set同散嗌,分別係有無餐飲跟。我最後揀咗一份鹽酥雞排湯麵,跟熱檸茶,盛惠$55。送餐時間快,落單唔夠5分鐘已經有得食,對繁忙嘅都市人嚟講簡直係恩物!講一講味道先,雞排熱、脆、皮薄肉厚而唔韌,鹽同咸味啱啱好,味道算得上一流;講真,呢個價錢呢個水準真係令我好驚喜!麵方面,佢係一種類似手工麵嘅粗身麵條,口感似上海麵同烏冬嘅混合體,湯底濃度啱啱好!最後講下杯熱飲,檸檬片好多,味道正常,穩陣之選。提一提份量,對女仔嚟講都算幾大碗,我最後都食唔哂啲雞排,所以份量嚟講係正常偏多。整體嚟講,不論味道、份量、價錢同埋服務態度都係好好,美中不足係環境太過狹窄,有部分座位對正洗碗位置,但瑕不掩瑜,值得推薦!