2023-11-06
喺時間嘅洪流入面,舊日嘅人與事總會無聲無息甘消失,冬菇亭都唔例外。何文田愛民邨嘅冬菇亭喺2017年俾領展收返,無咗泰記嘅鑊氣小炒碟頭飯,明利嘅粥麵炸品,換返嚟嘅喺三間有冷氣嘅餐廳,其中一間就喺今日食嘅《領鮮鮮廚》。 《領鮮》嘅setting以四人枱同多人圓枱為主,早午餐喺一貫茶記嘅普通出品,夜晚搖身一變有大閘蟹冰鎮鮑魚嘅“海鮮酒家“。星期六 18:45嘅《領鮮》爆哂場,有源源不絕嘅外賣單!我哋兩個人等咗20分鐘甘上下先有位,真喺旺到估佢唔到。 兩個人嗌咗:〰️〰️〰️🐟 清蒸沙巴龍躉 $158 (CP:◼️◼️◼️◼️◼️)▪️ 目測約15両,都幾大條!師傅蒸功了得,骨肉分離,厚肉肥美嫩滑鮮甜,豉油鹹甜適中,對魚肉嘅鮮味有加持,大癲,真心推介! 🥘 鮑魚雞煲 (細煲,中辣) $168 (CP:◼️◼️◾️◻️◻️)▪️ 鮑魚四隻,新鮮嘅味道,軟腍唔韌火喉啱啱好。雞件唔會碎濕濕,算得上啖啖肉,走咗油,肉質唔叫嫩但未算鞋。配料足,調味可以嘅,中辣嘅稱號微辣嘅味道,純雞煲本身就普通。 🍛 豉油王炒麵 $78 (走芽菜) (CP:◼️◼️◼️◼️◻️)▪️ 無返3~4個人唔好嗌!份量MAX,兩個人全清有負擔!麵炒得夠乾身,軟硬適中條條
兩個人嗌咗:
〰️〰️〰️
🐟 清蒸沙巴龍躉 $158 (CP:◼️◼️◼️◼️◼️)
▪️ 無返3~4個人唔好嗌!份量MAX,兩個人全清有負擔!麵炒得夠乾身,軟硬適中條條分明,鑊氣夠熱辣辣,唔會太油,有蔥有洋蔥,調味重手返啲會更惹味,唔錯!
〰️〰️〰️
💸 埋單$404,人均 $202。
🗣 做街坊生意,價錢親民,份量足味道夠。佢唔喺值得山長水遠嚟食嘅味道,但嚟開附近不妨一試。夜晚嚟最好訂咗位先,要等就唔好啦!