2022-11-10
#joyfood_中環何蘭正 (中環)📍中環雲咸街29號東方有色大廈2樓━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━啱啱食咗一餐後直踩下一餐 所以戰鬥力稍有不足😛 本身唸住食少少就算但最後都係忍唔到 飽到企唔到起身😹 呢度冇加一 但係服務態度真係好到爆🔥 好熱情同friendly!━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥗 清蒸甜美高山娃娃菜配法國黃油菌昆布牛油汁,杜洛克風乾火腿 $128 ▶︎ 第一次見咁長嘅名😂 唔洗點介紹入面有咩因為全部寫曬出黎 ▶︎ 娃娃菜甜甜地 加上蘑菇煮出黎嘅汁 非常之鮮美 話係細嘅sharing plate但其實都唔細 🤦🏼♀️▶︎ 唔識得品鑒火腿 但係我覺得入口唔算太鹹 有煙熏味 配上娃娃菜啱啱好👌🏻好味指數:●●●●○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍛 24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯 $188▶︎ 好鐘意佢擺得整整齊齊 賣相真係無得頂👍🏻 尤其溫泉蛋爆嗰吓好舒壓▶︎ 叉燒顏色偏深 比起坊間常見嘅叉燒肉質更軟腍 係我鐘意嘅style😍 調味亦都好唔錯 甜鹹嘅比例適中 ▶︎ 將油香
何蘭正 (中環)
📍中環雲咸街29號東方有色大廈2樓
好味指數:●●●●○
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
▶︎ 將油香四溢嘅蔥油飯 香濃嘅蛋液 酸酸甜甜嘅紅洋蔥 同清爽嘅芽菜攪勻之後 真係香到爆炸💥 米係粒粒分明嘅 感覺每一啖都咬到唔同嘅食材所以都有唔同嘅風味💫
好味指數:●●●●◐
🍉咸梅西瓜沙冰 $58
▶︎ 西瓜本味 幾足料 亦好清爽
▶︎ 咸梅就好似淨係得上面嘅少少點綴 私心想佢參與多啲🤏🏻
好味指數:●●●◐○
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 5月中(夜晚)
今餐快樂指數😋: ⑨⓪/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌕🌘🌑
環境: 🟦🟦🟦🟦⬜️ (氣氛好正)
服務分: 🔆🔆🔆🔆🔆
再訪意願: ❤️❤️❤️❤️❤️
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
每日提醒👉🏻: 臨走之前店員仲比咗我地一張印花卡 話係下次黎有咖啡送 咁等我下次黎食午餐啦😋
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
#香港美食 #中環美食 #中環餐廳 #中環 #何蘭正 #holanjeng
#foodiehk #foodie #hkfoodie #hkfood
#fusion #叉燒 #打卡 #酒吧