2024-10-15
去完旅行返到嚟香港,想食返啲香港嘢,大排檔就真係走唔甩㗎啦。見到呢間裝修得幾新潮,又可以涼住冷氣,一於四個人坐低食返夠本。天氣開始轉涼,已經有羊腩煲可以食,但係叫返個嚟補一補先啦。佢啲牛腩好夠腍,最重要係夠晒入味,佢啲腐乳真係不得了。不過食耐咗一個湯就會變得有啲咸,呢個時候攞嚟烚埋啲菜就岩岩好。然後我哋叫咗個霸王薑蔥雞,佢啲蔥真係超級多,成件事好澎湃。而佢啲薑蓉就會另外上,唔會太辣,清清地。最重要嘅係啲雞真係好滑好嫩,隻雞都唔會太肥冇乜肥膏,連皮食時罪惡感都少啲啦。然後叫咗個豉油王鵝腸,佢啲鵝腸都好爽脆,不過我就嫌佢有啲唔夠鹹,如果可以再行少少咁就更加好啦。另外一個小食係椒麻魚皮,一個整法比較似大陸嘅做法,係我鍾意嘅爽脆同埋酸辣,做餐前小食同埋送酒都一流。最後仲叫咗個瑤柱扒豆苗,佢啲豆苗啱啱好唔會太老,瑤柱絲嘅份量都好多,基本上會夾起一處都會沾到。講咗佢呢度好新潮,連飲啤酒都可以有戰鬥碗,幾個人一齊開心share,啤一啤佢。佢呢度嘅價錢唔貴,但係每一份嘅份量都好足,確實係好抵食。
佢呢度嘅價錢唔貴,但係每一份嘅份量都好足,確實係好抵食。