2022-11-06
我本身好鍾意去d cafe食野,有次見到193同衛詩雅既一個飲食節目,就決定黎依到試下。一黎見到店出面既門牌,就有d鍾意依間店既格調,用木製既牆再加上店名,簡約又有lounge relax既感覺。個日平日去食都唔洗點等位。而且用QR code落單都好方便、快捷,如果有問題要問店員,都好快會有店員回應,而且都十分有禮貌。 午餐時間有一個便當、散叫食物、甜品同drink menu,我見隔離枱都係叫便當較多,可能因為多d選擇。便當 $146我個便當有珍珠飯、紫菜蛋花湯、涼拌麻醬菠菜、溫泉蛋、和牛粒同梅醬燒鯖魚。🍱首先,飲左湯先,係涼涼既天氣,有碗熱熱既湯,真係好溫暖,紫菜蛋花湯亦都好似家常既湯,唔算話太大特別,但就份外舒服。🫕梅醬燒鯖魚唔會有太多酸酸既梅醬味,而且有香香既燒鯖魚味,佢魚皮唔係脆脆既個一種,但魚肉唔會太散,味道調得剛剛好,所以都幾推薦。🐟麻醬波菜上有少少芝麻,所以食落口不但有麻醬甜甜既麻香,亦有芝麻明顯既香味,同我想像有d唔同既係佢用既係沙律菜而唔係煮熟既波菜,唔會有波菜個種澀味,只用蔬菜青青既味道,所以整體味道都唔錯。🥬我將個溫泉蛋放左落珍珠飯到食,溫泉蛋有少許豉油,將個蛋黃
便當 $146
我將個溫泉蛋放左落珍珠飯到食,溫泉蛋有少許豉油,將個蛋黃係個飯到整開,再搞拌,每一粒飯都被蛋黃包圍,再加上飯上既飯素同少許豉油,為飯增添左味道,亦唔會太濃,飯上加上蛋黃,特別滑溜,又唔會一嚿嚿,仍然粒粒分明。🍚
另外和牛粒就有d失色,有一兩嚿食落都唔會有根,有牛脂肪既香味,但大部分都有好蛋根,有一嚿比較大嚿既甚至成嚿係咬唔到,雖然個味道都算唔錯,但牛既品質就有d參差。
另外仲叫左一杯咖啡,咖啡質素算不錯,奶同咖啡既比例適中,咖啡係nutty,為我半日假期帶黎relax既感覺。因為杯咖啡係跟餐所以可以減$8蚊,而佢原價係$42。
希望下次可以試下夜晚黎,可以飲下佢d cocktail,或者食下小食或者toast個d。