2019-07-21 1042 views
叫左個半斤叉燒半隻鵝大概$200蚊返屋企諗住一家人開餐,點知一肚氣。落左單之後去排隊拎,我前面果個人係要叉燒拼燒肉嘅。得一個人向我前面啫。我諗住就快到我啦。點知!我竟然等左五分鐘都未到我?有無斬得咁慢呀?好啦,到我啦。我一開始就講「叉燒唔該要啲薑蓉呀」。佢無回應我啦,又係慢慢咁斬燒味啦。又斬左五分鐘啦。又慢慢入盒啦。可能因為後面條龍開始長,所以佢啲叉燒有啲亂斬咁就放入盒啦。咁我見到無薑蓉,我就同佢講「師傅,我想要啲薑蓉呀。」職員竟然向度笑。笑咩?「得雞有得送薑蓉喎,個個客好似你咁我咪好麻煩?」...有幾麻煩呢先生。「我之前買親都可以拎薑蓉喎...」師傅話:「就係佢地做壞規矩囉!」Ok! 我認食叉燒要薑蓉唔係標準食法,但我人生一次都未試過向燒味檔要薑蓉係俾人拒絕嘅。我企左向度同佢爭拗(係,我好鐘意食薑蓉嘅😂),拗左5分鐘,條龍又長左啦。「啦!今次俾你啦!無下次呀!做壞規矩!」我就真係係無下次🙄。無啦啦要受罪。

咁我見到無薑蓉,我就同佢講
「師傅,我想要啲薑蓉呀。」
職員竟然向度笑。笑咩?
「得雞有得送薑蓉喎,個個客好似你咁我咪好麻煩?」
...有幾麻煩呢先生。
「我之前買親都可以拎薑蓉喎...」
師傅話:「就係佢地做壞規矩囉!」

「啦!今次俾你啦!無下次呀!做壞規矩!」

我就真係係無下次🙄。無啦啦要受罪。
TakeAway