有去過荃灣既Brother一定知道呢到係一個美食天堂☺️唔同既菜式‼️食唔同既口味‼️你想到的應有盡有!втw今次我就揀左呢間越南地道風味既越式湯粉店▫️下午2點半左右到步,店內已經坐無虛席,睇黎係幾有名氣既餐廳!我地都等左陣架😛好彩唔算好耐!裝飾以簡約既木色為主,非常舒適😌望望 мenυ...簡單清晰▫️先黎主食豬頸肉撈檬,將爽口既檬粉夾雜瓜絲,菜絲,紅蘿蔔絲一齊食,酸酸甜甜既味道,感覺不單調,更有食慾,豬頸肉感覺不會乾身入口juice,而且份量絕對大滿足‼️‼️再黎既係越一火車頭湯金邊粉,算係店內既招牌之一😛之所以會推介,因呢款湯粉既配料多元化,入面有牛腩片、牛丸、牛筋、牛柏葉,當然有越南湯粉既王道生牛肉,牛肉湯底比預期中更濃更甜,配合一些辣椒粒,洋蔥絲調味,味道就更加豐富✨而且店舖標榜不加入味精,吃完整碗都不會感覺口渴😎👍🏻枱面有啲唔同嘅調味料可以根據個人喜好隨心加入✌🏻另外跟餐配上兩個小食,選了個炸蝦餅,蝦肉有夠大隻,外層炸到金黃色,外觀一流,由香脆既炸面咬入彈牙既虾餅,感覺不油膩,還滲岀啖啖蝦肉既肉汁,一個字"爽"😍建議襯住脆要先吃哦。上湯蘿蔔,將蘿蔔放入肉味濃郁既上湯浸致淋身,蘿蔔完全吸
▫️

裝飾以簡約既木色為主,非常舒適😌
望望 мenυ...簡單清晰

▫️
豬頸肉撈檬

火車頭湯金邊粉

枱面有啲唔同嘅調味料可以根據個人喜好隨心加入✌🏻

炸蝦餅

上湯蘿蔔,將蘿蔔放入肉味濃郁既上湯浸致淋身,蘿蔔完全吸收上湯既精華,超級甜😳我從小就喜歡吃超級淋既蘿蔔,作為小食好食之餘比較上又較健康
上湯蘿蔔

最後餐飲當然重要啦,一杯係凍青檸梳打,甜甜酸酸,幾開胃!重點青檸味飲落唔會好假
凍青檸梳打

另一款係超誇張既原個西瓜冰🍉,無錯,係原個西瓜凍冰冰既西瓜汁加上西瓜肉同西瓜沙冰,幾乎用盡全個西瓜,夏日消暑之選🤞🏻
原個西瓜冰
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea