2009-12-21
同男友仔兩週年紀念, 本打算食豪點, 但最後想慳慳地平平淡淡過便算了....男友仔提議到chili club. 事關之前食過覺得好好食, 所以十分推介!!去到駱克道, 一帶都係night club, chili club就係隱藏於呢堆酒店其中一角, 位置尚算開揚. 而且白色+綠色招牌絕對容易識認!上到餐廳, 幸好時間尚算早, 所以人不算太多, 但以外國人居多. 侍應安排我倆於較偏僻位置, 方便談情呢! ^^ 先睇menu, 蔬菜類於餐牌內無例明. 其他食物款式都尚算有得選擇. 唯一可惜在全個餐牌都無圖片, 大家要憑空想象喔! 我倆點了三款菜. 第一道上的係泰式炒飯. 男友仔極力推介. 可選配豬肉, 雞肉或牛肉. 我倆選了豬肉. 豬肉幾入味, 而且好淋. 但略為大件. 炒飯唔算太乾身, 味道唔錯, 而且好香! 配料方邊有紅蘿蔔粒, 洋蔥, 蕃茄同青椒等等. 算唔錯的一個炒飯, 但如能乾身一點更佳!! 份量唔算太多, 兩個人岩岩好!第二道上的係蒜蓉炒通菜. 菜炒得好靚, 好綠. 味道不濃不淡, 幾岩口味! 食前多點一下汁會更好味!最後係主菜清蒸鮮魚鱸. 原條鱸魚放在爐上蒸, 汁有少少酸酸甜
最後係主菜清蒸鮮魚鱸. 原條鱸魚放在爐上蒸, 汁有少少酸酸甜甜. 不會太過濃味. 魚幾新鮮, 肉質爽口且滑, 雖然整整一條魚, 但我倆最後都能將佢KO!
雖然簡簡單單一餐晚飯, 但非常滿足, 滿足在於可以食到好味的泰菜, 亦在於同身邊的人一齊過左一個甜蜜溫馨的一晚