2024-10-26
今日去沙頭角hea 遊,行到2點幾,開始搵食。上網介紹海山酒家,但按 google map 係行去中英街檢查站。。。奇怪。。。。我入5到中英街喎,咁d人點入去呢?於是我地試搵另一條路,失敗咗。。。。正想放棄去搭巴士回家,家人說盡人事搵多一次。。。原來係中英街檢查站旁邊有一條用鐵馬間出來既小路,警察說可以通過的,是去海山酒家和文具店。坐低已是3pm,剛好有旅行團離開,而酒家廚房師傅未落場,伙記姐姐也叫我們快下單啦~我們馬上叫咗3款菜式:1. 煎墨魚餅 ($138):真係有墨魚碎和好香墨魚味,有口感,鬆鬆哋,唔係硬實,好好味~不愧為伙記姐姐既推介。後來我地跟老闆吹水,原來佢地用新鮮墨魚來整,下次我都會再叫2. 客家豆腐煲($80):內有芹菜、草菇粒、紅蘿蔔片、薑c、3片肥豬肉,所以湯底好香濃。至於主角豆腐釀肉碎,豆腐滑,肉碎略嫌薄了點和味道淡咗d3. 蔥油雞($150/半隻):隻雞幾大隻,上枱時我仲疑惑係咪俾咗一隻,嚇c我!雞算滑,皮好薄又爽脆,感覺5太肥膩。配上2碟蔥油,真係好正!而係雞件下面則鋪了咸菜,不過店家醃製過,無咗咸味,但又無甜味,如果可以甜中帶點少辣就完美3人3餸真係好飽,連
3人3餸真係好飽,連伙記姐姐也笑說不用加飯吧
埋單$368,無加一,又無收茶錢。
食完,我地仲走上樓上,遠眺一下中英街。
伙記姐姐推介自家製奶茶,可惜太飽了。原來係老闆親自煲,下次有機會再試先~