2018-01-16
是日天氣非常晴朗, 所以入左去黃金海岸行下, 拍拍拖, 曬曬太陽。 天氣雖然好凍, 但仍然無損我想食雪糕嘅慾望。 依稀記得黃金海岸入面有間食雪糕嘅小店, 重點係非集團式, 所以去試試。 小店面積不大, 但喺店外有幾張檯櫈俾客人坐。 我企左喺雪糕櫃前揀 (有9款味道), 個店員都好耐心咁介紹每款味道, 原來佢地嘅雪糕係自家手工制, 一球要 $37, 揀Cone要另加 $2。 最後我叫左個 Chocobana Ice-cream with Cone !Chocobana Ice-cream顧名思義, Chocobana 即係 Chocolate 加 Banana, 入口第一啖就有好濃郁嘅香蕉味, 而且入面有好多朱古力碎, 令成個雪糕增加左不少口感。$37一個單球雖然唔平, 但無論係味道同份量, 我都覺得物超所值, 係值得推介嘅小店。
Chocobana Ice-cream