2017-03-21
2017年3月18日,係我人生一個十分重要嘅日子,難得咁高興,決定請細妹同朋友去薩利亞開餐!第四次幫襯薩利亞,但就第一次嚟呢間分店,唔係太易搵,因隱藏喺大廈內。去到現場,有條人龍等緊位,我哋一行五人,俾兩個人好(因兩人位唔多),眼見裡面座位唔多,空間寬敞,通道闊落,坐得舒服,但總感覺有啲浪費!我哋等咗約十分鐘,最後獲分配到一個足夠坐十個人嘅卡位!座位呈U型,難入亦難出(要爬入去咁滯!),但真係好闊落,瞓喺度食都得!唔駛睇Menu,我已鎖定白汁雞肉菠菜同甜蝦沙律,其他由細妹同朋友叫,另加自助餐飲五位!白汁雞肉菠菜真係超正!白汁味道鮮味,雞肉配菠菜感覺perfect match!我superlike!特登叫咗兩碟,一碟私有化!甜蝦沙律依舊保持水準,甜蝦新鮮香甜,蔬菜新鮮爽脆!另加一碟菠蘿沙律,同樣新鮮!但建議將啲沙律醬分開上,因店員好重手,好多汁,感覺有啲heavy,不過幾好味!朋友介紹下第一次試青醬意粉,唔知乜嘢嚟?但有啲白汁feel,意粉質感ok,我食咗都幾多,撈茄汁食!腸仔亦第一次試,一上枱第一感覺表層有啲燶,但食落去表皮脆卜卜,裡面柔軟,味道傾向似雞肉腸,點茄汁,好味!薯角都熱辣辣
薯角都熱辣辣,同樣點茄汁冇得輸!
三文魚餅同雞翼係細妹每次必點,唔食唔安樂,因為真係好惹味!
飲品方面,$12任飲,真係抵到冇朋友!我諗咗凍檸檬茶,要一半茶一半水,因為好甜!熱朱古力,好香濃好好飲,同麥當勞嘅熱朱古力一樣味!熱美祿,都好飲,但冇熱朱古力咁香濃!
食咗成個鐘,最後剩返兩件蒜蓉包問侍應攞張錫紙帶走!
埋單$355,我請!食到飽飽,皆大歡喜!