2021-07-04
星期六同媽媽去咗駱駝漆行街街,我哋順便喺嗰度搵嘢食。呢度出名多餐廳,但又冇乜邊間好想再食😟,行到去四樓見到好似有間新餐廳喎,名叫「二撇雞」,門口幢咗個牌好似好抵食咁👍。如果唔睇餐廳名,齋睇裝修,會以為呢度係少女Cafe😚。首先大門有一大塊綠色人做草皮牆,而內裡油上粉藍色調,行海洋風🏝,俾人一種舒服嘅感覺。另外,隔版用上韓國男團嘅頭像,好鬼搞笑。以工廈來講,環境算好好,冷氣又夠凍。彩蛋部份:原來我頭頂盞燈係雀仔形狀🦜。餐廳嘅食物選擇唔多,老闆分享話因為想專注做好幾樣,我好認同呀🙆♀️,貴精不貴多嘛。菜式主打湯麵同飯類,另外仲提供各式小食同唔同口味嘅雞。全部食物定價都好平,主食最貴都只係$58,小食更加係$1X就有交易,加多幾蚊仲有埋茶添。咁嘅價錢今時今日可以去邊度搵呢?胡椒豬肚雞米線($52),有幾款雞都想試,但講惹味一定係胡椒豬肚,而呢度嘅出品更無令人失望。湯好飲嘅先決條件係夠熱,呢碗符合標準✅。鍾意飲胡椒湯係貪佢浸辛辣味,可以醒醒胃、刺激喉嚨,呢度將辣味處理得恰到好處,易於入口,又好暖身🔥,如果冬天飲就啱哂。湯底夠清唔油膩,走味精,仲落咗好多料一齊煲,例如腐竹、沙蔘、玉竹同杞子等。餸
失傳已久的豬扒($26),🐷炸豬扒其實都OK,只係其他菜式太過出色,就令佢顯得較為普通。豬扒幾大塊,能夠切開五件,炸衣薄,但豬扒肉身亦都唔厚,所以唔稱得上好有咬口,不過食得出無落鬆肉粉。
總括嚟講,我真心覺得二撇雞嘅食物冇得頂😋💯,好耐未試過喺街食到咁滿意嘅一餐,就連我阿媽都咁講。小店用心經營,服務態度好,上菜速度合理。題外話,我前排生日食咗唔少高級餐廳,但感覺都不一定比呢度好,當然食物種類有所不同。其實平民美食都可以好出色㗎,我已經向喺觀塘返工嘅朋友們高度推介呢間餐廳🌟!