2017-12-03
中環呢間開業數月嘅小店,雖然門口細細仲要落地庫,睇唔到間鋪係咩樣,但個招牌隻豬仔吸引我上嚟search下到底係食咩嘅😋主打吉列豬,set淨係得豬,睇得出小店對招牌菜信心十足😎另外小食有豬耳、豬雜等,喺香港嘅日本菜唔算常見。叫左支手工啤酒,聞落幾清新,第一下幾易入口,但回返嗰陣味係比較甘啲苦啲嘅。要左一個豚西冷及豬柳同一個豚肉眼定食,配左椰菜絲同少少薯仔沙律。收得二百蚊份量都唔少😛定食仲跟左個麵豉湯,個湯真係好值得一提,平時我都唔係幾大興趣飲個湯,但呢個將紅蘿蔔白蘿蔔同牛蒡切到細細片一齊煲,成個湯係甜左,難得我話正🙈先試豚肉眼,脂肪較多,我諗脂肪同肉嘅比例大概係三七,炸得香脆,但唔會覺得好油膩。再試豚西冷,脂肪同肉好分明,只有少部分喺側邊,但瘦得嚟都完全唔會覺得嚡口,幾啱食👍🏻最後試埋個豬柳,肉質明顯深色啲,完全唔肥,對比下豚西冷會嫩少少。個人口味唔喜歡肥豬肉,所以心水推介係豚西冷。密友話炸豬排都係丼吉稍勝,我又覺得有得揮,唔係連鎖式反而品質會穩定啲,鋪頭細細又幾多日本人捧場,成個感覺都唔錯。見隔離枱食個芝士餡嘅炸豬柳,都好吸引,應該會再嚟嘅!