2023-01-02 384 views
呢個長假期,放假真係好爽,係除夕前夕同屋企人一齊飲個早茶真係盡下孝心先。 呢間都幾就腳,係衰在要行樓梯上去,如果老人家隻腳唔好就麻煩啲啦,都2層樓咁高嘅樓梯。行上去都幾係嘢!咁我同屋企人就10點去到,都唔係幾洗等位,我哋揀咗搭檯,咁快啲有位坐就算啦。叫咗個家鄉煎薄罉,正所謂fried chinese pancake,好中式嘅煎餅,大大份仲飽過食pizza,有菜脯有香蔥,都有小小火腿粒,幾個人share唔錯嘅選擇。之後叫咗個孖寶,蝦餃拼潮式蒸粉果,加多籠鳳爪排骨$54.8,真係抵過食啲蒸點心嘅舖頭。蝦餃都正正常常,兩隻原粒蝦係裡面。潮式蒸粉果,雖然無花生餡,但肉碎撈啲菜脯咬落都幾爽口。鳳爪排骨就可以唔洗叫啦,油到爆炸,食落又有雪味,唔好食囉。 鮮竹牛肉球,莞茜味好重,都係為飽肚,唔算太好食都唔係好推薦。煎釀孖寶,咁有尖椒&茄子,佢煎得唔會好爛,尖椒&茄子都挺身,魚肉都好香好厚肉,但其實都油膩。呢個我極推薦,叉燒餐包,啱啱出爐,熱熱地又好香,蜜汁叉燒配佢搽咗層蜜糖係面度焗,真係好甜好香,呢個真係推薦,好好食。其實所有嘢都幾抵食,味道唔好追求啲乜嘢,但埋單都係$180有找,3個人$60人均,

家鄉煎薄罉
蝦餃都正正常常,兩隻原粒蝦係裡面。
蝦餃
潮式蒸粉果,雖然無花生餡,但肉碎撈啲菜脯咬落都幾爽口。
潮式蒸粉果
煎釀孖寶
叉燒餐包
其實所有嘢都幾抵食,味道唔好追求啲乜嘢,但埋單都係$180有找,3個人$60人均,真係幾平。
2022-12-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Breakfast)
家鄉煎薄罉
潮式蒸粉果