所謂「冬至大過年」,冬至就一定要一家人一齊食餐飯先得既!因為唔想屋企老人家煮飯咁辛苦,所以就一早訂左位食萬發,舒舒服服就食個晚飯!雖然有訂座,但實在太多人,所以都要等5分鐘左右。冬至真係超多人,全場爆滿,好熱鬧呀!萬發嘅薯仔牛柳粒,我相信已經所有為食嘅食家都一定試過薯仔炸過後以黑椒同蜜糖去炒,外脆內鬆軟,口感超滿足😍牛仔粒好腍,入口一咬即斷開,黑椒味增添了香味,口感比薯仔更鬆軟😋加碗白飯,冇得輸!雪裡紅亦即係醃雪菜,用黎炒芥蘭可以幫菜式加添咸味同甜味。芥蘭炒得好軟身,有別於出面食芥蘭都比較爽身的感覺。因為石頭鍋入面加入大量蝦米丶冬菇丶臘味,所以味道更加豐富。軟身的芥蘭更吸收蝦米同臘味的味道,味道更濃更惹味!大大碟的椒鹽菜式係食小菜不可缺少的一部份,今晚我就選擇左配以脆豆腐。豆腐炸得表面夠乾身,但入面的豆腐依然好嫩滑好多汁,而且超級熱辣辣,勁新鮮。椒鹽味唔算好重,唔會好咸。鍾意食得較重口味的朋友可以沾上「GIP」汁食,都唔錯。本身好少食柚皮,但係侍應叔叔推介話蝦子扒柚皮幾特別,所以就試下。蝦子味道聞落好香,食落口時味道唔算太濃,唔需要怕食落口時會有種蝦子腥味。而柚子皮的味道唔算好濃,主要
所謂「冬至大過年」,冬至就一定要一家人一齊食餐飯先得既!

雖然有訂座,但實在太多人,所以都要等5分鐘左右。
冬至真係超多人,全場爆滿,好熱鬧呀!
薯仔牛柳粒
萬發嘅薯仔牛柳粒,我相信已經所有為食嘅食家都一定試過

雪裡紅芥蘭
雪裡紅亦即係醃雪菜,用黎炒芥蘭可以幫菜式加添咸味同甜味。
椒鹽脆豆腐

蝦子扒柚皮

而柚子皮的味道唔算好濃,主要都係食個汁的味道,有少少似係食魚翅個種的感覺。

口感軟綿綿,吸哂好多汁係入面,口感幾得意。
萬發石頭飯
炒得好乾身的飯放入熱辣辣的石頭窩入面,令到底部整左一層飯焦係度,口感香脆好好味。
飯入面的配料主要係蝦米丶冬菇丶蔥等等,材料唔算好複雜或者好特別,但係就考到廚師的功力。

炒飯的火喉同埋配料我認為都做到100分,而且加上石頭窩整出來的飯焦,口感特別有點驚喜。而且炒出黎的飯唔會好油,功力不錯。
菜單一
菜單二
菜單三
2016-12-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
薯仔牛柳粒
雪裡紅芥蘭