2017-08-27
想食得健康通常都唯有自己煮, 出街食飯都預左多味精又油膩, 今次有朋友介紹呢間新開既營養餐廳, 以多款自家設計既營養食品配搭, 等客人可以有全面營養均衡既食物盒, 無論係食材選用同埋調味料都係負責人比心思去設計過, 所以食得好放心。 身為澱粉質控, 餐餐都要有飯/包/蕃薯呢啲, 有時真係唔明點解啲女仔可以淨係食個沙律就減到肥…我一定唔飽。呢到雖然話係健康, 但一啲都唔會省郤左澱粉質呢一環, 反而係花心思係製造具特式既飯選擇呢!!! 飯有三種選擇, 分別係糙米藜麥飯, 椰子油飯同黃薑飯, 其實我個人唔中意食白飯, 即使係屋企都係食糙米紅米, 呢到有糙米呢種低GI值既米飯, 更添加左superfood藜麥入去, 成本高但健康呢!咬落飯粒唔會太硬, 就算食唔慣糙米既朋友都應該唔難適應, 另外既椰子油飯亦散發出淡淡椰子味, 唔算太濃, 黃薑飯亦係有益之選, 因為黃薑粉既刺激可以速進身體既新陳代謝, 我自己都有買黎食! 除左澱粉質, 蛋白質亦係同樣重要, 除左增強到飽足感之外, 最重要係想保持好既身型, 就一定要有足夠肌肉, 即使日日做運動, 如果無足夠既蛋白質攝入, 流失既只會係肌肉, 呢到就
除左澱粉質, 蛋白質亦係同樣重要, 除左增強到飽足感之外, 最重要係想保持好既身型, 就一定要有足夠肌肉, 即使日日做運動, 如果無足夠既蛋白質攝入, 流失既只會係肌肉, 呢到就有好多肉類選擇, 令我呢個食肉獸好想試哂佢!!protein 一共有五款咁多, 有匈牙利燉牛肉, 咖哩雞, 香炒豬肉同埋鴨胸, 全部色彩鮮艷望落好吸引, 決定mix埋佢黎試, 每款都好有驚喜呢!
最吸引我係咖哩雞, 鮮黃色既雞肉, 咖哩味道相當濃郁, 出乎意料地滑身!!欣賞 廚師因為健康所以以greek yogurt取代左椰漿, 但味道依然香濃! 另外牛肉亦燉得相當入味, 一咬即散既質感更證明左燉炆既時間一定好長!
蔬菜部份有6款之多, 青瓜粒同蘿蔔雜菜都係較清淡之選, 有我最愛既西蘭花, 煮得好乾爽清脆, 好耐無食過咁fresh既西蘭花喇!!不過椰菜花配四川辣呢個配搭對我黎講就辣左D, 但估唔到有枝豆, 又有飽足感又有益, 另外都推介南瓜, 除左本身中意南瓜呢個原因之外, 配搭左羽衣金蘭呢種近年好興既蔬菜, 營養價值又再加分~
連調味料都有好多選擇呢! 其實本身飯己經有味道, 但想增添口味可揀日式飯素, 仲有得揀辣, 如果想清淺啲可以揀芝麻或者紫菜絲呢!
成日食重口味又大食量既我, 食完呢個meal box都覺得回味無窮同飽!!! 感受到每一款既食材都係店主悉心排選同配搭過, 同店主傾過, 原來佢曾經由好肥變好瘦, 經歷過體重既大起大落, 領悟出進食都可以味道與健康兼得, 所以決定同丈夫將呢個idea spread開去, 難怪食物如此高質!
呢到設計夠時尚簡單, 而且廚房開揚, 以大大既玻璃窗做相隔, 見到連廚房都好乾淨, 食物每日新鮮製造唔留過夜, 覺得食得放心~