2023-03-17
⭐root vegan(中環)⭐今日係尖沙咀坐久違了的天星水輪到中環,兜左個圈,發現左呢間素食主義餐廳。 素食主義係香港都唔算好盛行,但係去到港島區, 發現走過威爾頓街都幾多選擇。 餐廳裝修簡約, 牆上有隻好靚既大象壁畫,幾棵綠色植物,比人舒服既感覺。以前成日覺得素食好悶, 尼尼去起都係果幾種蔬菜, 但係今日既體驗,完全顛覆左我對素食既睇法。⭐紅咖哩雜錦蔬菜天貝($138)⭐紅咖哩香滑唔會太辣,超香超惹味。 而且雜錦蔬菜用料豐富, 有菠菜仔,鬼佬西蘭花, 香滑豆腐,好多平時少見既食材, 仲有九層塔調味。 個穀物飯都好好食,加入藜麥,仲更加煙韌。⭐純素全日早餐($138)⭐冇諗過純素既全日早餐都可以咁色彩鮮艷,咁豐富,有大啡菇,牛油果,車厘茄,天貝,奇亞籽等等, 利用多種純素而且健康既食材,令非素食者既我都食指大動。 牛油果熟度岩岩好, 牛油果香味濃郁稔熟。 車厘茄爆多汁, 一咬噴晒汁出尼。 第一次食天貝,神奇地好食。酸種麵包都好香脆。
⭐紅咖哩雜錦蔬菜天貝($138)⭐
⭐純素全日早餐($138)⭐