2017-01-05 807 views
假日想做偽文青,從來都唔易。想去coffee shop度扮下陳豪嘆咖啡,又迫又多人。去公園去沙灘玩野餐曬日光浴,冬天又怕冷親。想要威又要帶頭盔,惟有去的無人去既地方。但係無人去代表無生意,有舖頭開咩?原來又真係有喎! 眾所周知工業區入面既餐廳都係跟office hour 開放,偏偏呢間cafe 放假都開,仲要主打係賣咖啡,完全開正我果範。一入鋪頭,裝潢好有個性,枱面仲放左好多座獎杯。而重點係人唔多,可以慢慢坐。Menu咖啡選擇唔算多,我叫左杯coffee tonic,順道叫左個煙三文魚三文治醫肚。佢咁啱係下午茶優惠,三文治1個65,加10蚊就有杯特色咖啡飲啦。Coffee tonic,賣相很好,一杯係tonic,一杯係expresso(應該可以咁樣理解吧?),可以按自己既喜好去調配份量。未溝埋之前,先分開試兩杯既味道,tonic 飲落似7喜味梳打水,而expresso則略帶果酸(類似雲南小豆咖啡既味道)。配合起上黎味道幾清新幾特別。我就覺得唔錯,不過朋友就覺得似係酸菜味咖啡啦。好唔好飲,要視乎各位口味。煙三文魚三文治,外表美味,內涵充足。除左有煙三文魚,仲有厚切蕃茄,蛋沙律同菜,而且都

coffee tonic
煙三文魚三文治
煙三文魚三文治,外表美味,內涵充足。除左有煙三文魚,仲有厚切蕃茄,蛋沙律同菜,而且都好大份,咬落好有飽足感。如果要話唔好食,我只能說食材不是最新鮮。即係好似的飲食節目咁講,魚應該有魚味,蕃茄應該有茄味,生菜有生菜味,咁就為之上乘啦。不過到時相信都唔係賣呢個價...

一個悠閒下午,唔需要多,只要有杯咖啡,寧靜既環境同一本書,其實就已經好享受。畢竟生活如此壓抑,假日都唔想過得擠迫。
2017-01-02
$75 (Tea)
coffee tonic