2024-05-03 34 views
📍中環 Adega Do Antonio之前食過佢都係位於港島嘅姊妹店,今日就嚟試吓佢呢間位於中環SOHO區新開嘅葡國菜。佢嘅裝修係行傳統葡國風,牆上掛滿好多唔同當地嘅人物,而採用紅白枱布感覺好Grand,入咗餐廳絕對係味覺同視覺上都享受。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)وStarter佢嘅Starter係香料雞翼,味道十足,感覺有啲似譚仔嘅土匪雞翼咁,用上咗好多香料,味道都非常特別。Sardinha assada第一個主菜係沙甸魚配煮薯仔同沙律。同我地平時食嘅罐頭沙甸魚唔同,佢呢個沙甸魚好大隻,肉質鮮味而且好厚身,配上有少少酸酸甜甜嘅汁都幾開胃。Grelhada Mista另外一個主菜,我哋選擇咗唔同肉嘅拼盤。佢係用一支串串起晒所有肉,分別有羊架、牛扒、豬扒同雞翼,感覺非常新奇。下邊配埋油飯、薯條同沙律,非常之豐富,超級飽肚。Egg tart食得葡萄牙菜,甜品方面梗係要食葡撻。佢嘅葡撻配埋肉桂粉,感覺好新奇,而且佢哋諗得非常周到,因為葡撻比較甜,所以佢哋會提供埋紅酒可以中和味道。
📍中環 Adega Do Antonio

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و