2016-06-20
身為天水圍人 不時會去元朗覓食 所以元朗有乜好食既我都十分有興趣去試 有日個frd推介我去試下依間 話啲野幾平又多款 重點係不錯吃 就夾左個靚日子去左食係條河附近 舊b仔行入啲 附近都幾多好野食 下次都要介紹埋俾大家午餐menu 價格都好親民 一路食都有見有啲附近居民外賣走但因為我去前做左功課 已經諗住食烏冬 見到佢真身我就諗到個名俾佢 勁量QQ烏冬一上枱 一目了然 琳瑯滿目 勁多料野川稻庭烏冬 $98個名平平無奇 但泥到甘那大碗架喎 同埋依個價已經係全店最貴既麵 勁量泥架喎 而依個份量我諗出面都吾止依個價又有海鮮又有肉 真係大雜燴甘 塞到你飽一飽囉 而我揀個湯係芝士辣湯 有微微芝士味,辣辣地同稍咸 適合重口人士 蟹柳正常日式料理既口感 帆立貝剛剛好 仲幾嫩 叉燒油脂分佈都ok 薄薄地係嫩既 蝦爽口彈牙 但大到都吾知點剝 而最深刻就係隻蛋係無醃製既溏心蛋 無乜味但又夠生 食落好滑 加上有湯既咸 所以還可以 都添到啲味 配料有粟米木耳蔥 稻庭烏冬有好多 大食既我都食吾晒omg 烏冬口感好Q 又吸晒湯既辣 好入味 正 食到我都係甘飲綠茶可樂($19)我嗌既係芝士辣湯 所以佢面頭擺左塊芝士
野川稻庭烏冬 $98
49蚊有8隻生蝦 仲要係日式拉麵店發掘到 我俾十個趣啊 個辣汁夠晒泰 真是辣的 但食生蝦一定要點汁先夠爽