2023-07-16 23 views
今日黎元朗揾朋友食飯佢帶我黎佢既飯堂🥢黑木亭🥢日式居酒屋🏮餐牌勁多野揀,樣樣都想食!之後見到時令餐牌做緊龍蝦三重奏set~兩個鐘意食龍蝦既人就即刻心心眼揀左!首先黎到既係兩杯飲品🍸朋友嗌左洛神花茶,清熱解滯,唔會太酸/太甜我嗌左芒果烏龍熊茶,上枱先知野飲裏面浮左隻熊bear bear冰塊,好得意😆芒果味都唔會蓋過茶味!🦞龍蝦刺身第一次食龍蝦刺身,原來咁好食!蝦肉有彈性、鮮甜。檸檬伴碟令到刺身甜之餘有陣檸檬香氣。非常之易入口同勾起食慾😋🦞龍蝦燴飯燴飯上碟擺盤已經好吸睛😍除咗龍蝦仲加左好多隻大蜆再加上芝士、雜菇一齊煮。估唔到居酒屋都煮到好食既risotto,飯粒熟度剛剛好,主體龍蝦味係好多食材下依然突出~簡單啲講就好似用左龍蝦湯去熬製呢個risotto。味道濃郁得來又唔會覺得膩🦞龍蝦茶碗蒸茶碗蒸入邊加咗大大隻龍蝦鉗😻啖啖肉之餘入面既精華都流曬落茶碗蒸到!蛋蛋好嫩滑、鮮甜,仲有啲蟹籽同蛋絲增加口感😋🍍最後叫多個燒菠蘿做甜品。菠蘿加上黑糖去燒,保持到水份唔會乾亦都好夠甜👍🏻環境坐得舒服,聞到隔籬左右啲野食好香😹所以下次希望再去試吓唔同嘅食物😚😚

首先黎到既係兩杯飲品🍸
朋友嗌左洛神花茶,清熱解滯,唔會太酸/太甜

🦞龍蝦刺身

🦞龍蝦燴飯