[#元朗雞煲]  / /  懷舊冰室歎雞煲@老闆火鍋冰室‧講女搵食團⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ 總括💬:裝飾用上懷舊設計,別有一番風味。價錢抵食,湯底、配料好足料,食物質素高。 環境:★★★★★ | 味道:★★★★★ 服務:★★★★★ | 抵食:★★★★★⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ 又係雞煲夜,做咗半個元朗人,除咗大街多野食,好多小巷都有好嘢食。今次同親愛的,去了『老闆火鍋冰室』食雞煲。 『老闆火鍋冰室』Menu有好多款打邊爐湯底好想試,不過見到有少見既「鮮鮑魚雞煲」,落單個靚女又落力推介,可以要求雞煲辣度由走辣去到大辣,我地就Order 半隻小辣鮮鮑魚雞煲。 ~ 鮮鮑魚雞煲,熱辣辣雞煲上枱,未上枱遠遠已經聞到好香,略略加熱炒炒雞件就食得。雞煲好足料,加上不能少的鮮鮑魚,我地呢煲細既都有成4隻,每件雞件都沾滿香濃雞煲醬,成煲都雞嫩鮑魚鮮,好惹味。 食完雞煲例牌加湯,打邊爐,值得一讚呢到好多食材都可以點半份,2個人都可以食到好多款。 ~ 咸

環境:★★★★★ | 味道:★★★★★
服務:★★★★★ | 抵食:★★★★★

鮮鮑魚雞煲
~ 咸蛋豬肉丸,第一次食,手打豬肉丸包著粒咸蛋黃,入口有咸蛋黃甘香,幾好食味道好特別
咸蛋豬肉丸
~ 脆骨魚腩 & 脆肉鯇片,脆鯇魚片新鮮,半份都有6片大大片魚肉,份量好充足
~ 廣島蠔,蠔肉鮮味爽口,灼完依然大大隻
~ 炸芋條,芋條有略略炸過,唔會一煮就散,索滿雞煲汁好惹味
~ 老闆水果茶,大大杯冰爽茶底,配上多款水果,水果香味好夾,飲落唔太甜,好啱打邊爐飲。
老闆水果茶
˚‧⁺ ・ ˖ · ˚‧⁺ ・ ˖ · ˚‧⁺ ・ ˖ · ˚‧⁺ ・ ˖ · ˚‧⁺ ・ ˖ · ˚‧⁺ ・ ˖ · ˚
‧⁺ ・ ˖ · 𝑀𝑜𝑟𝑒 𝐼𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 ・ ˖ ·⁺‧
📍 老闆火鍋冰室
網址: https://s.openrice.com/QrbS05y44W0~uEWuIAw
地址: 元朗昌盛徑18號元通樓地下9-10號舖
電話: 24712238
————————————————
#元朗 #老闆火鍋冰室 #雞煲 #元朗美食  #𝑚𝑠𝐶𝑎𝑚𝑚𝑦𝐹𝑜𝑜𝑑
Type of Meal
Dinner