2022-05-13 1140 views
📍「舍利鮨 」- 元朗今次食食食之旅黎到元朗😌👧🏻生日正日,要繼續食好野🤤🤤🤤今次揀咗Omakase 🤣果然好高質😌🤩📷餐廳位於元朗世宙樓下,門口裝修得好有日本🇯🇵風🤗,店面都幾大,可以坐到十幾位顧客,而且座位都好闊落👍🏻食開Omakase都知,師傅都會好細心講解每道料理,亦會同顧客傾計,所以今餐都食得好開心🤗🍴Omakase (Lunch)-茶碗蒸、3️⃣款刺身、1️⃣2️⃣貫壽司、麵豉湯、雪糕甜品💰HK$780✨推薦指數:10/10*以下係跟上菜次序出‼️🍣茶碗蒸蒸蛋好滑好香,入面有白飯魚仔,口感幾特別😚🍣右口魚刺身:食落煙煙韌韌,魚味重,油脂感都幾重😋🍣炙右口魚刺身:油脂感再重啲,腍啲,不過未到入口即溶嘅效果😛🍣帶子:超級鮮甜肥美‼️帶子面上加咗少少竹炭鹽,唔洗點豉油都已經好夠味🤤🍣真鯛:魚味好重,而且入面有柚子,食落比較清新,連埋食酸酸地幾開胃🤗不過壽司飯有啲熱,感覺上有少少怪🫣🍣鹿怡島墨烏賊:壽司上面加咗魚子醬,師傅建議先食魚子醬整咸個口,先再食件壽司😆食落魚子醬咸香味重,再食甜甜哋嘅烏賊好好食‼️香甜嘅烏賊口感gel口,齒頰留香🤤🍣大池魚:魚同飯中間有法國蔥,食落肉味比較濃,蔥味唔會太濃比較
📍「舍利鮨 」- 元朗

今次食食食之旅黎到元朗😌
👧🏻生日正日,要繼續食好野🤤🤤🤤
今次揀咗Omakase 🤣果然好高質😌🤩

💰HK$780
✨推薦指數:10/10
*以下係跟上菜次序出‼️

🍣茶碗蒸
蒸蛋好滑好香,入面有白飯魚仔,口感幾特別😚

🍣右口魚刺身:食落煙煙韌韌,魚味重,油脂感都幾重😋

🍣大池魚:魚同飯中間有法國蔥,食落肉味比較濃,蔥味唔會太濃比較香,整體口感煙韌好食😛

🍣鹽燒白子:師傅有一早問定我哋食唔食白子,但因為👧🏻未試過,所以決定獻出第一次🤣🤣🤣白子外皮燒得脆脆地,入面食落好濃好creamy,有啲似生蠔嘅味道;另外碟內有沙律菜中和返,蓮藕片酸酸甜甜好爽口😌

🍣海膽昆布:食落有少少先苦後甜嘅,好滑口,好食🤤

🍣半天然深海池魚:食落油分比較重,魚身好爽滑,配合濃濃嘅炭香味好夾🤗

🍣醬油漬赤身:食落非常腍身入味,赤身好香,好食,睇落仲有啲似燒牛肉🤣🤣🤣

🍣燒鰆魚:師傅話呢份會比較濃味,建議香葉連魚一齊食,或者點青檸汁中和個咸味;外皮燒得好脆比較濃味,但我哋覺得魚身味道唔算好咸,所以就咁食都ok🤤食完有醋漬車厘茄配返,酸酸甜甜中和返成道菜😚

🍣牡丹蝦:蝦身好肥美😍壽司上面有埋蝦膏😇食落蝦身好彈牙,之後有啲gel口,連埋蝦膏食,蝦味勁濃勁出,好好食🥰🤤🤤🤤

🍣超拖羅(中腹位):食落好香好腍身,一啲筋都冇,油脂味重但唔會太膩,一入口有融嘅感覺🤤🤤🤤

🍣拖羅(大腹):肚腩位,食落冇咁腍身(👦🏻個舊有少少筋🫣)油脂味冇咁重😗

🍣赤海膽:超級鮮甜肥美,一啲腥味都冇,好好食😋😋😋

🍣干瓢手卷:食落好似醬瓜甜甜地,紫菜好脆身,整體好夾🥰

🍣麵豉湯:飲落咸度適中幾好飲😗

🍦開心果仁雪糕及士多啤梨卷蛋🍓:好少係出面餐廳食到開心果仁味雪糕🤩食落果仁味超香超重😋士多啤梨卷蛋香甜濕潤好食😍

👦🏻👧🏻💬整體來講今次體驗好好,食材好新鮮,壽司醋飯調味同份量都岩岩好😋(不過wasabi有少少重手,如果想多/少啲,記住同師傅講🤣)師傅刀工好好又好細心同我哋解釋每道食材,中意omakase 嘅朋友仔記住要試吓啦🤗
Type of Meal
Lunch