2014-05-31 6312 views
過兩日端午節放假,周五夜,一星期工作辛苦,三五知己一齊食飯再睇場戲,咪話唔爽。今知我地去左食兜記。香港地D飲食競爭好大,如果冇一兩個招牌菜,一定唔可能引起人既注意。出名乳豬好食,我真係一間都唔識。唔係D發達老友之前食過新斗記話乳豬好味,乳豬享我既了解係大隻樂既四寶飯同燒味店既燒味飯。而且香港人點會未食過乳豬,去親飲第一度菜即刻食佢,講得唔好聽,真係成日食,都唔知有咩好食? 好, 今次又等我試下你呢間兜記咩料。兜記享杜老誌道,如果你揸車去,係有代客泊車,小費廿蚊,拎車時比。去o個日重比我見到李純恩,見到面想同佢打招呼,不過差D唔記得左佢係唔識我。名人就係咁,這麼近那麼遠。坐底左听左幾個前菜, 皮蛋,豬潤開開胃。皮蛋有皮蛋味,都唔錯,不過D酸薑真係幾好味,連我呢個討厭薑既人都食多左幾塊, OK, 算你合格。豬潤, 我食開維記D豬潤,兜記D豬潤,生滾加芽菜,老實講,冇咩特色,不過豬潤本身就好食。食豬潤出名,聽聞係深井既酒釀豬潤,不過而家已經冇左。之後黎多個牛柳粒,食完冇咩印象。說時遲那時快,主菜來了, 乳豬!!! 隻乳豬三舊幾半隻, 真係貴左D。我一野先夾個皮, 脆香,都OK, 比D燒品店好
坐底左听左幾個前菜, 皮蛋,豬潤開開胃。
酸薑皮蛋
豬潤
之後黎多個牛柳粒,食完冇咩印象。
說時遲那時快,主菜來了, 乳豬!!! 隻乳豬三舊幾半隻, 真係貴左D。我一野先夾個皮, 脆香,都OK, 比D燒品店好食DD, 之後再夾D肉食, D肉唔多,不過我夾o個件好嫩,梗係比大隻樂好食既,夾多兩件試清楚,係好食D, 但係如果你問我有幾好食,我又覺得未要用到個"撚"字形容。富貴老友話新斗記好似好食D, 我下次再去試下再話你知有咩分別。作為一間乳豬專門店, 還好。
乳豬之後黎左個羊, 你睇張相就知辣, 有羊味,不過講起食羊, 一定係介紹去深圳食,大陸D羊,真係極之美味, 呢個下次有機會再分享。
主食我地揀左個粉絲, OPENRICE D友介紹, 幾惹味,不過食一碗已覺夠因為實在太油。
最後老友叫左個八寶鴨, 鴨味麻麻,D汁同埋D豬肉豬潤反而更加好食,個師傅真係要諗諗係咪有咩問題,主次不分。食完有糖水, 紅綠豆例牌。承惠一千一百, 四人,都唔係話好貴。
好食: 3個撚
2014-05-30
$350 (Dinner)
酸薑皮蛋