2019-01-19
印度素食歷史源遠流長,佢地國家總理總共有七、八位係素食主義者。今日我就第一次呢間立足左係香港已經好耐嘅老牌印度素食店一試!店舖係尖東永安廣場Upper Ground果層,店細細都幾多印度人幫襯餐牌選擇好多,但全部都係印文!堅睇唔明,於是就叫左個識講廣東話嘅印藉哥哥嚟推介下我地食咩(雖然佢有中文餐牌,但都唔update嘅,同埋有啲翻譯有啲模糊唔明佢其實係咩嚟)枱上面有呢款脆卜卜嘅餐前小食同埋一支礦泉水,以為會收錢但竟然唔使靚仔哥哥推介左我地食呢款dahi batata puri,係孟買人,同埋佢聲稱中國人都好鐘意嘅街頭小食!呢粒近乎空心嘅薄黃豆脆皮丸子入面有乳酪薯仔同埋小量豆, 有齊甜酸辣味,味道層次勁豐富!因為係凍食同埋幾乎空心嘅關係食幾粒都唔覺滯仲越食越過癮呢個又係另一典型嘅印度庶民小食,先以印度嘅ghee奶油淋係鐵板面,然後將餐包切開一半,再將佢擺喺鐵板上面微微咁烤一烤。之後將一湯匙嘅馬鈴薯蔬菜咖喱混合洋蔥粒同埋青檸放係餐包內夾住食,果種口感真係令人難忘,辣辣地再加上洋蔥粒啲爽脆口感超好食呀!佢其實嗰盆咖喱真係好大兜,兩個包真係根本點唔哂,如果呢個餐可以再包多兩個餐飽就好啦因為如果
餐前小吃
Dahi Batata Puri
Pau Bhaji
呢個又係另一典型嘅印度庶民小食,先以印度嘅ghee奶油淋係鐵板面,然後將餐包切開一半,再將佢擺喺鐵板上面微微咁烤一烤。之後將一湯匙嘅馬鈴薯蔬菜咖喱混合洋蔥粒同埋青檸放係餐包內夾住食,果種口感真係令人難忘,辣辣地再加上洋蔥粒啲爽脆口感超好食呀!佢其實嗰盆咖喱真係好大兜,兩個包真係根本點唔哂,如果呢個餐可以再包多兩個餐飽就好啦因為如果再額外點都唔知食唔食得晒
Pakora
但係呢一道菜都係建議返隻大班人食好啲,因為少食多滋味呀嘛
Mango Lassi