2016-08-18 1358 views
週三晚,移居美國多年o既表姐一家五口抵港遊玩探親。為歡迎剛於飛機渡過生辰o既Haley公主駕到,入住寒舍,XO爸B就專登喺「聖安娜餅屋」訂咗個「紅粉菲菲」公主蛋糕氹氹小朋友。小肥每個月真係買唔少蛋糕,深知憑滙豐或恒生信用咭親身於「聖安娜」預訂蛋糕即可享有八五折優惠,不必多問已能以優惠價$408購下靚爆鏡o既「紅粉菲菲」(原價$480),成功慳咗$72。由於蛋糕由原個公主公仔造出,差不多成十二吋高,家中o既雪櫃當真無法擺得落,我地結果要以冰袋及乾冰於室內雪藏,等小公主一到步就先吹蛋糕。(建議大家購買此蛋糕前要量度定雪櫃是否有足夠空間,或問定餐廳有否位置幫忙雪藏大蛋糕。)一刀切落去,即可見三款漸進粉紅色o既忌廉裙下有多層雪芳蛋糕。為怕糕品塌下,我地就先分切上半條裙,真係估唔到都有成四層蛋糕咁多。粉紅色o既忌廉軟滑甜美,蛋糕又夠鬆軟,就連裡面o既生果粒亦清香爽脆,「紅粉菲菲」果真又靚又好味!切到咁上吓,終於見到「紅粉菲菲」公主喺糕心o既身體,好衛生咁用膠袋保護住。見狀,Haley公主已急不及待要為公仔洗澡,並穿上連糕送贈之公主便裝。壽星女訪港之旅首日,雖則唔係咁認得四年前曾經見過o既家人,入
紅粉菲菲
壽星女訪港之旅首日,雖則唔係咁認得四年前曾經見過o既家人,入屋時更一度因環境陌生而顯得有點害羞及惶恐,但當遇上「紅粉菲菲」公主蛋糕,即與XO爸B結成好友,眼見食剩咁多蛋糕,二人仲約好朝早一齊食蛋糕做早餐添
!四百幾蚊o既「紅粉菲菲」大蛋糕美觀震撼,美味又有得玩,仲可以分幾餐黎食,絕對物有所值!
2016-08-17
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$408 (Other)
Celebration
Birthday