2024-11-19
入秋又係進補食臘味好時機🤩知道六國酒店粵軒中菜推出左蛇羹🐍臘味煲仔飯🤩即刻約埋班姊妹順便同契哥慶生日🥳今次進打既太史燴蛇羹用料十足🤩當中蛇湯用左大量蛇骨🐍金華火腿、瘦肉熬製三個鐘以上再加入陳年果皮及果皮水、冬菇木耳蛇肉製成🤩入口啖啖肉絲😋食嘅時候加檸檬絲、菊花同埋薄脆令口感更加豐富😋食完一碗全身暖洋洋😎枝竹羊腩煲用左新鮮羊腩羊髀先煲再焗淋切件😍啖啖肉連皮完全冇骨😋師傅仲將當歸、黑胡椒、陳皮及臘鴨頭一齊煲製😊裡面既枝竹吸收哂羊腩煲湯汁☺️完全食唔到羊羶味👍點埋腐乳真係好食👍三款唔同口味既生煮煲仔飯各具特色😍每煲淋上醬油打開都聞到香噴噴😍有最傳統嘅臘味煲仔飯🤩臘腸潤腸,臘鴨同臘鴨髀鋪滿成煲🤩亦有新派嘅濃郁和牛粒滑雞煲仔飯🤩我特別鍾意鮑魚梅菜排骨煲仔飯🥳四頭鮑魚黑毛豬肉夾埋甜梅菜😍呢個配搭看似平凡實際好矜貴😍最正係煲底飯焦好香又焦脆🤩翡翠海參鵝掌必點呀🤩海參原本冇嘜味😂但呢度既海參不止厚身入口嫩滑😍骨膠原滿滿😋而鵝掌炆到剛好夠淋有咬口😊可以連埋底層生菜食😊 梅子煎大蝦及豉油皇煎大蝦🍤超大隻又彈牙😊豉油皇口味較傳統😊梅子酸酸甜甜食落好開胃呀🤤砵仔焗魚腸真係一道手工心機菜😎處理上真係考咗唔少功夫😉
三款唔同口味既生煮煲仔飯各具特色😍每煲淋上醬油打開都聞到香噴噴😍有最傳統嘅臘味煲仔飯🤩臘腸潤腸,臘鴨同臘鴨髀鋪滿成煲🤩 亦有新派嘅濃郁和牛粒滑 雞煲仔飯🤩 我特別鍾意鮑魚梅菜排骨煲仔飯🥳四頭鮑魚黑毛豬肉夾埋甜梅菜😍呢個配搭看似平凡實際好矜貴😍最正係煲底飯焦好香又焦脆🤩
梅子煎大蝦及豉油皇煎大蝦🍤超大隻又彈牙😊豉油皇口味較傳統😊 梅子酸酸甜甜食落好開胃呀🤤
砵仔焗魚腸真係一道手工心機菜😎處理上真係考咗唔少功夫😉一砵用左最少十副魚腸加入日本蛋醬焗製😍食落完全唔腥仲帶有蛋香🤩
香煎琵琶豆腐相對有點濃味😍豆腐中間釀入蝦滑炸完再淋上芡汁😊食落又滑又彈牙😂口感層次豐富😉
釀焗蟹蓋🦀用咗新鮮手拆大量蟹肉混合洋蔥粒加入芝士牛油🧈焗製😍每一啖都係蟹肉真材實料🦀蟹迷表示好滿足😍
最後仲有壽桃同契哥慶祝生日🎂大家都食到好滿足又愉快🥰