2021-01-26
上星期到城中鴨子食午飯,餐廳裝修時尚,而且設透明廚房,客人可以見到烤鴨爐以及師傅片鴨。當日一行四人,叫咗六個菜式,濃淡各半,整體食物質素不俗。🌟烤北京填鴨(半隻)餐廳叫「城中鴨子」,招牌菜固然係片皮鴨。上次嚟三個人食一隻鴨有啲多,今次就叫半隻。先講鴨肉,好嘅烤鴨應該要做到油香肉滑,鴨皮鬆脆。當日嘅烤鴨上枱「令立立」,可惜鴨肉太瘦,有啲嚡口,好在片得薄,冇鴨羶,外皮尚算脆。另外餅皮煙韌,配理清爽嘅青瓜、京蔥同鴨醬,尚算合格之作,但離好食仲有段距離。🌟田園蟲草花炒翡翠苗上網見人推介呢道炒菜,一試就知無叫錯。翡翠苗翠綠、幼嫩無渣,蟲草花帶鮮甜的菌香,中和翡翠苗嘅草清味,我好鍾意食蟲草花所以非常鍾意呢個配搭。唯獨食到尾時見到碟底成碟油,如果冇咁油膩就更加好啦。🌟無錫灌湯小籠包一籠有六隻,小籠包外皮厚薄適中,夾起時隱隱可以見到入面的湯汁,啱啱好承托到湯汁又唔會穿。外皮皺摺唔算工整,但尖端位置唔會好厚,師傅手勢不過不失啦。豬肉餡料有鮮味,肉質鬆化。湯汁有大約半匙羹,清清地唔油膩。呢籠小籠包抵食!🌟高纖炒紅米飯飯底係蛋炒飯,加埋粟米蔥花菜粒松子仁去炒,粒粒分明,尚算乾爽鬆散。細個午膳時嘅飯盒經常白米
當日一行四人,叫咗六個菜式,濃淡各半,整體食物質素不俗。
🌟烤北京填鴨(半隻)
🌟田園蟲草花炒翡翠苗
🌟無錫灌湯小籠包
🌟高纖炒紅米飯
飯底係蛋炒飯,加埋粟米蔥花菜粒松子仁去炒,粒粒分明,尚算乾爽鬆散。細個午膳時嘅飯盒經常白米溝紅米或糙米去煮,漸漸我亦慢慢習慣咗,甚至鍾意紅米粗糙嘅口感,所以我覺得呢個炒飯好啱我口味。而且面頭嘅琥珀合桃糖脆而果肉乾身,起到畫龍點睛的效果。
🌟屋里廂咕嚕肉
唔講唔知,原來咕嚕肉係外國人最愛嘅粵菜。當日嘅咕嚕肉外層香脆,非常掛汁,肥瘦適中,鬆軟彈牙。可惜個汁做得唔理想,好嘅茨汁應該係啱啱好包住咕嚕肉,但當日嘅茨稍嫌太多,最弊嘅係人工味好重,酸味太嗆而冰糖死甜,成碟餸敗在醬汁。
🌟松子黃魚 (半條)
條魚係完整咁上枱,再由店員即席剪開幾份。糖醋汁唔再多講,但條魚的確炸得唔錯,炸粉上得幾靚,厚度適中。而且保持到魚肉滑嫩,外脆內軟。
餐廳雖然以鴨聞名,但其他嘅蒸炒炸菜式做得更出色。以呢個價錢同定位嚟講,食物嘅質素已經係非常可以,值得一試。