2014-10-06 2765 views
話說早前呢間功德林大裝修,但無諗過,竟然CUT左一半地方,吉左呢條路都唔知做乜,以前都可以話門庭若巿,而家真係唔望高頭都唔知,原來仲有功德林。其實而家店內都有啲三尖八角。由於有啲口渴叫左杯豆漿,淡到好似無黃豆磨過咁,就算大家唔食甜,都唔好飲勒,建議飲茶都OKAY~呢碟宮保雞丁可以話素雞同腰果比例唔balance,幾乎全碟佔80%都係素雞,不過都算夠味。其實我以為回鍋肉應該會惹味啲,但係完全無辣嘅味道,同上海粗炒無分別,啲菜都仲好,年糕可以再炒多耐少少。呢個煲其實每樣野嘅份量都好平均,不過花菇嘅味道唔出,明顯唔係日本花菇,唔香又唔夠肉,如果一碟餸起頭係主角嘅話,呢碟野叫失色勒! 但係栗子軟硬適中,亦有味道。逢勸大家,如果可以唔食,就唔好食呢條「魚」勒,以花菇做魚頭同魚尾,但又乾又扁又無味道,是特式嗎?本來以為松子魚會是「扮魚肉」,但原來係腐皮包住芋頭,吃一、兩舊已經好漏,唔係講笑,其實啲汁已經「杰」,可以再透明少少,有光澤少少囉~全晚最值得一讚是這碟上海粗炒,真係同出面有肉嘅上海粗炒差得唔遠,夠味之餘,啲麵條唔太淋,有口感,菜亦炒得夠火喉。最後滿心歡喜的甜品酒釀丸子,令我更失望。酒糟明顯
其實而家店內都有啲三尖八角。
豆漿
宮保雞丁
回鍋肉炒年糕
花菇素雞栗子煲
糖醋松子黃魚
上海粗炒
最後滿心歡喜的甜品酒釀丸子,令我更失望。酒糟明顯不夠,有點淡,每粒丸子好像有些熟有些未全熟,食左啲唔熟嘅要吐返出嚟。建議大家可以2個人分嚟食,咁樣會剛剛好。
酒釀丸子
2014-10-05